Main menu

header

839 7 4de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu

Fructe delicioase, vedete ale sezonului rece, strugurii vin cu o mulțime de beneficii pentru sănătate. Grație unei compoziții în care antioxidanți redutabili ocupă prim-planul, aceste comori ale naturii sunt recomandate pentru prevenirea unui mare număr de afecțiuni.

Două porţii cu delicioasele fructe fac minuni!

În cazul în care o persoană are în familie cazuri de Alzheimer și vrea să prevină o astfel de evoluție, un studiu de ultimă oră vine să pună în evidență capacitatea strugurilor negri de a ține la distanță temuta afecțiune neurodegenerativă. Potrivit cercetării realizate în cadrul Universității California, două porții cu delicioasele fructe consumate în fiecare zi au capacitatea de a oferi protecție în fața declinului în acele zone ale creierului în care se declanșează Alzheimer. „Activitatea metabolică scăzută în aceste anume părți din creier reprezintă primele semne ale unei viitoare instalări a bolii”, precizează comunicatul specialiștilor care au elaborat studiul. În același timp, în cazul voluntarilor care au participat la teste și care au consumat două porții de struguri negri - sau echivalentul în pulbere de fructe - s-a constatat și o îmbunătățire semnificativă a sănătății cardiovasculare.

Îmbunătăţesc circulaţia sangvină

Experții americani au evidențiat, în cadrul studiului, faptul că s-a îmbunătățit circulația sangvină a pacienților cu declin cognitiv ușor care au luat parte la experiment, că au scăzut markerii inflamatori și că s-a menținut un nivel optim al compușilor chimici care susțin memoria. „Cercetarea noastră a examinat impactul strugurilor negri ca fructe întregi, prin compa- rație cu compuși izolați, iar rezultatele au dus la concluzia că un consum regulat de struguri, și în special varietatea neagră, are potențialul de a oferi protecție în fața acelui tip de declin timpuriu care anunță Alzheimer”, explică specialistul Daniel H. Silverman.

Conţinut important de antioxidanţi

Strugurii negri au un conținut mai ridicat de antioxidanți, spre deosebire de celelalte soiuri. Bogați în antocianine, substanțe deosebit de importante pentru sănătate, care protejează celulele corpului de efectele nocive ale radicalilor liberi, strugurii negri împiedică modificările celulelor și previn apariția cancerului, a diabetului - întrucât au un indice glicemic mai mic decât al celorlalte soiuri - și a obezității. De asemenea, potrivit unei cercetări publicate de American Society for Clinical Nutrition, polifenolii din strugurii negri au rolul de a preveni osteoporoza.

În orizontul anului 2050, doar în SUA numărul bolnavilor de Alzheimer va ajunge la 14 milioane de persoane

Piept de pui cu „boabe de vin“

839 7 5Ingrediente: 1 ceapă mică, 50 g struguri negri, 3 linguri cu ulei, 4 bucăţi de piept de pui, sare, piper, 1 lingură cu unt, 1 lingură cu făină, 125 ml vin alb, 125 ml smântână.

Mod de preparare: se curăţă ceapa şi se toacă mărunt, se spală strugurii şi se taie fiecare boabă pe jumătate, iar pieptul de pui se spală şi se zvântă, apoi se prăjesc bucățile în ulei încins, pe fiecare parte, până se rumenesc, după care se scot şi se lasă deoparte. Se pune untul în tigaia în care s-a fript carnea şi se căleşte ceapa până devine sticloasă, adăugându-se o ceșcuţă cu apă. Separat, într-un bol, se amestecă vinul cu făina şi se toarnă în cratiţă, amestecând până se leagă sosul. La final se adaugă smântâna și strugurii și se mai fierbe totul două minute. Bucăţile de piept de pui se pun în cratiţă împreună cu zeama pe care au lăsat-o și se condimentează preparatul cu sare şi piper. Se poate servi cu garnitură de orez.