Main menu

header

de Claudia Stan

Limba-mielului, Borago officinalis, este o plantă originară din Europa, ale cărei flori mici, albastre şi roz, în formă de stea, atrag albinele, datorită nectarului. În România este cunoscută sub diferite denumiri populare: alior, mierea-ursului, limba-boului, otrăţel etc. şi a fost folosită mai ales pentru influenţa pozitivă pe care o are asupra stării de spirit, alungând depresiile.

Stimulează secreţia lactică
Femeile din China sunt cele mai fidele consumatoare ale limbii-mielului, utilizând-o în scop terapeutic, dar şi în gastronomie. Consumată sub formă de suc (se stoarce planta crudă), câte un pahar pe zi, mierea-ursului stimulează secreţia lactică, laptele fiind mai hrănitor graţie conţinutului ridicat de calciu şi de potasiu. Totodată, planta este ideală pentru traversarea perioadelor de convalescenţă. Bătrânii afirmă că substanţele din limba-mielului influenţează pozitiv sufletul, alungând gândurile negre. Mai mult, în tradiţiile populare este menţionat că adăugarea câtorva flori în vinul unui bărbat îi va creşte libidoul şi potenţa.

Încetineşte îmbătrânirea
Borago officinalis ajută în ameliorarea durerilor cauzate de calculi renali, stimulând glandele suprarenale. Infuzia din limba-mielului se prepară din nouă linguriţe cu plantă uscată la 250 ml de apă fierbinte şi se se beau trei căni pe zi, fiind recomandată şi pentru tonifierea organismului. Studiile recente au demonstrat că planta are capacitatea de a creşte nivelul adrenalinei din organism. Graţie acizilor conţinuţi, procesul de îmbătrânire este încetinit. Sucul întăreşte capilarele, atenuează iritaţiile şi stopează accentuarea ridurilor (se recomandă aplicarea externă a sucului de cel puţin două ori pe săptămână). În plus, planta acţionează ca un calmant în cazul durerilor menstruale. În farmacii există uleiul obţinut din limba-mielului, care, aplicat local, tratează cu mare succes eczemele.