Main menu

header

837 6 1de Ștefania Băcanu şi Florica Pintea

Durerea de cap se numește cefalee. Ea poate fi primară, aparent fără o cauză evidentă, sau secundară unor afecțiuni sau boli, uneori grave. În funcție de anumite criterii, ia mai multe forme, una dintre ele fiind cefaleea vasomotorie, care are la bază un mecanism vascular declanșat de cele mai multe ori de stres, iar simptomele crează disconfort mare. Daniela Ionescu, medic specialist ORL și fitoterapeut, ne-a prezentat remediile naturale care pot ajuta pacientul diagnosticat să lupte cu cefaleea vasomotorie sau să prevină apariția ei.

„Reprezintă durerea localizată în zona extremității cefalice, respectiv la nivelul craniului”

- Ce este cefaleea și cum se manifestă?

- Cefaleea reprezintă durerea localizată în zona extremității cefalice, respectiv la nivelul craniului, și poate fi profundă sub formă de constricție circulară, sub formă de presiune sau pulsatilă. Afecțiunea poate fi și superficială, manifestându-se sub formă de arsură, ceea ce sugerează cefaleea din spondiloza cervicală.

- Dar cefaleea vasomotorie?

- Cefaleea vasomotorie are la bază un mecanism vascular și apare mai ales în condiții de stres și de oboseală cronică. Se manifestă prin dureri de cap la trezire, iritabilitate, nervozitate, anxietate, sensibilitate la zgomot și la lumină sau insomnie. Poate să fie episodică, de obicei, la mijlocul zilei și durează de la 30 de minute până la câteva zile, cu durere localizată la frunte, tâmple și creștetul capului; sau cronică, adică de lungă durată, cauzele fiind reprezentate de diverși factori de stres, atât fizici, cât și intelectuali, cum sunt surmenajul intelectual sau fizic, nerespectarea ritmului somn-veghe, alimentație deficitară, situații conflictuale, modificări meteorologice, intoxicații cronice, tabagism sau abuz de cafea.

„Se produce un spasm arterial ce determină anoxia cerebrală”

837 6 2- Care este cea mai importantă formă?

- În grupul cefaleelor vasculare, migrena este principala entitate. Este determinată de stimularea terminațiilor nervoase perivasculare ale nervului trigemen, ce determină eliberarea de mediatori proinflamatori cu vasodilatație. În faza inițială, se produce o vasoconstricție, un spasm arterial sau arteriolar ce determină anoxie cerebrală. În faza a doua cefalalgică, se produce vasodilatația și hiperpulsatilitatea arterelor durale, în special a ramurilor arterei carotide externe, iar în faza următoare se produce o vasodilatație forțată cu edem al peretelui arterial și tulburări de permeabilitate capilară.

- Cum se manifestă cefaleea vasomotorie?

- Se manifestă prin durere de cap sub formă de apăsare difuză, uneori chinuitoare, alteori sub formă de înțepături, sfredelire, lovituri de ciocan, sau dureri de cap intense, violente, pulsatile, uneori cu fenomene asociate ca lăcrimare, greață, vărsături, tulburări de echilibru, rinoree.

„Extractul de muguri de coacăz negru are acțiune antiinflamatorie”

- Când și de ce apare?

- Criza dureroasă este precipitată de stres, efort intelectual, emoții, oboseală, atenție exagerată, tulburări hormonale, somn deficitar. Migrena are un caracter eredofamilial recunoscut în peste 65% dintre cazuri.

- Cum se tratează?

- Tratamentul este relativ același, indiferent de cauze sau de forma afecțiunii, iar durata este diferită în funcție de intensitatea crizelor dureroase. Deseori, durerile de cap sunt rezistente la terapiile clasice, așa că o să dau câteva rețete de remedii naturiste, foarte eficiente. De exemplu, combinații de gemoderivate precum extractul de mlădițe de măceș, care neutralizează tiramina, aminoacid a cărui eliberare este considerată factor cauzal în cefaleea vasomotorie și în crizele de hemicranie, extractul de muguri de coacăz negru, ce are acțiune antiinflamatorie, dar și antialergică și de stimulare imunitară. Extractul de muguri de arin negru este un antiinflamator excelent, tonifiant vascular pe zona encefalică la nivelul pereților arteriali, esențial în tratarea cefaleei vasomotorii.

„În cazul migrenelor, recomand ceaiuri calmante de soc, rozmarin și tei”

- Cum se administrează?

- În criza de cefalee, se administrează extractul de arin negru la interval de patru ore, singur, sau în asocieri cu măceș, coacăz negru și măr pădureț până la remiterea simptomatologiei, și ulterior de trei ori pe zi, în cure de două-trei luni. Mai exact: câte doi mililitri de coacăz negru, dimineața, la prânz, doi mililitri de măceș și seara, arin negru. Se poate repeta, după o pauză de una-două luni.

- Ce alte remedii mai recomandați?

- Spuneam că extractul de muguri de măr padureț este antiinflamator, protector vascular și reglează tensiunea și permeabilitatea vasculară, reducând tulburările vasomotorii. Recomand extractul de mlădițe de măslin, câte 35-40 de picături puse într-un pahar cu apă, consumat la prânz, pentru că ajută în cefaleea cauzată de deficitul circulației cerebrale. Mai puteți lua extract de muguri de tei argintiu, câte 35-40 de picături, în 200 ml apă, la prânz și seara, extract din mlădițe de rozmarin, foarte bun în cefaleea asociată cu crizele biliare. De asemenea, extractul din muguri de nuc, extractul de muguri de mesteacăn sau din muguri de jneapăn ajută la combaterea cefaleei. Acestea se pot asocia cu extract de scoarță de salcie - salicilol natural hofigal - câte două comprimate de trei ori pe zi, timp de cinci-şapte zile, cu extractul de lemn dulce, o capsulă de trei ori pe zi sau tinctură, 40 de picături, adăugate în 250 ml apă, de trei ori pe zi, timp de o săptămână. De asemenea, algoplant capsule, care conține negrilică, mesteacăn, turmeric, lavandă, copaiba, mentă, lemongras, cuișoare, smirnă și tămâie, este un remediu la fel de bun împotriva cefaleei, câte o capsulă pe zi, iar în cazul cefaleei de tensiune, o capsulă la nevoie.

- Cum tratăm migrenele puternice?

- În cazul migrenelor, recomand vitamina B, complex natural, o capsulă de două ori pe zi, timp de o lună, ceaiuri calmante de soc, rozmarin și tei, câte una-două căni pe zi, ulei esențial de lavandă și rozmarin, câte trei-cinci picături, amestecate cu miere, pentru că au acțiune calmantă.

„Dacă aveți probleme de circulație cerebrală, puteți asocia extractul de mlădițe de măslin cu extract de gingko biloba și vitamine din grupa B“

„Migrena nu se manifestă niciodată înainte de 5 ani. 4%-7% dintre copiii între 7 şi 15 ani pot suferi de migrenă. Tratamentul este similar cu cel al adulților, dar dozele sunt ajustate, de obicei, reduse la jumătate“

„Afecţiunea poate recidiva“

- Cât timp se face tratamentul?

- În faza acută, remediile gemoterapice se pot administra în primele zile frecvent la patru ore, până la controlul durerii. Ulterior, se administrează de trei ori pe zi, timp de două-trei luni. Se poate relua aceeași schemă sau o altă schemă, după o pauză de una-două luni pentru a preveni recidiva.

- Poate recidiva?

- Da, afecțiunea poate recidiva, de aceea este bine să se repete cura de două-trei luni de tratament, de trei-patru ori într-un an. Dacă tratamentul vizează eliminarea factorilor declanșatori, cefaleea vasomotorie de formă ușoară și moderată se poate vindeca în procent de 85%-90%. Migrena este recidivantă, iar tratamentul are ca scop prevenirea recidivelor.