Main menu

header

837 7 1de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

O cercetare de dată recentă adaugă pe lista impresionantă a beneficiilor pentru organism ale capsaicinei din ardeiul iute proprietatea de a amplifica tratamentul împotriva cancerului pulmonar agresiv.

Micşorează cantitatea de substanţă P

Capsaicina este ingredientul activ al ardeilor iuţi. Un studiu de anvergură, derulat în cadrul Universității Marshall, din Virginia de Vest, SUA, a pus în evidență capacitatea capsaicinei din ardeiul iute de a stimula efectele tratamentului împotriva cancerului pulmonar agresiv, afecțiune extrem de gravă, cu rate de supraviețuire foarte scăzute. Potrivit experților americani, celulele canceroase pulmonare au devenit mai receptive la tratamentele standard în prezența capsaicinei. „Terapiile combinate care au la bază acest analog de capsaicină pot fi utile pentru pacienții cu celule canceroase pulmonare recidivante”, arată specialistul Jamie Friedman. Pe de altă parte, capsaicina aplicată pe corp provoacă o senzaţie de căldură, care activează anumite celule nervoase. Dacă este utilizată în mod regulat, acest efect de încălzire al capsaicinei reduce cantitatea de substanţă P, care transmite durerea în organism. În aceste condiții, capsaicina topică este utilizată pentru ameliorarea durerilor musculare sau articulare cauzate de suprasolicitări, entorse, artrite, vânătăi sau dureri de spate ori a durerilor nervoase generate de Zona Zoster.

Recomandată în neuropatie diabetică

Aportul de capsaicină are rol certificat științific în combaterea sindromului metabolic, dereglare a organismului cauzată de depunerea de grăsime la nivel abdominal, care creează rezistența la insulină. Un studiu clinic de anvergură a pus în evidență faptul că injecţiile cu capsaicină au acţiune antiinflamatoare asupra ţesutului adipos. De asemenea, substanța este eficientă și împotriva neuropatiei diabetice, afecțiune caracterizată de afectarea nervilor din cauza diabetului. Această maladie afectează aproximativ 50% dintre persoanele cu diabet zaharat și poate fi tratată cu analgezice naturale, în prima linie fiind crema pe bază de capsaicină. De asemenea, substanța are efecte remarcabile împotriva migrenelor, arată datele Migraine Research Foundation, din SUA.

„Sperăm ca studiul nostru să deschidă drumul către noi terapii împotriva cancerului pulmonar recidivat“ Jamie Friedman, Universitatea Marshall, SUA

Stimulează sistemul imunitar

Pe lângă capsaicină, ardeiul iute are un conţinut caloric scăzut, în schimb este bogat în antioxidanţi, vitamine şi minerale. Potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite, această legumă aduce organismului calciu, fier, magneziu, potasiu, sodiu. Mai mult decât atât, în acest minunat produs al lumii naturale se regăsește și un complex bogat de vitamine - C, B6, B9 - și antioxidanți de calibru, ca niacina, tiami- na şi riboflavina. În același timp, ardeiul iute susţine buna funcţionare a sistemului cardiovascular. Prin reglarea funcţiilor metabolice, a colesterolului şi îmbunătăţirea circulaţiei sangvine, această legumă considerată su- peraliment poate oferi suport pentru reducerea hipertensiunii şi apărarea funcţiilor cardiovasculare. În același timp, ardeiul iute stimulează întregul sistem imunitar, graţie conţinutului său bogat în vitamine, minerale, capsaicină şi antioxidanţi.