Main menu

header

835 7 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Plantă aromatică înrudită cu pătrunjelul, asmățuiul este foarte eficient împotriva unui mare număr de afecțiuni, fiind apreciat din timpuri străvechi pentru gustul excelent și pentru beneficiile pe care le aduce organismului.

Leac tradiţional contra icterului

Ingredient principal în tratamentele naturiste recomandate pentru problemele digestive, asmățuiul stimulează secreţiile gastrice, intestinale și biliare, detoxifică și susține peristaltismul intestinal și ajută la eliminarea bilei. În aceste condiții, asmățuiul este recomandat prin tradiție în cazuri de hepatită, icter, steatoză hepatică, precum și pentru stimularea secreţiei salivare şi gastrice. În același timp, consumul acestei plante aromatice este indicat pentru detoxificarea sângelui, pe care îl curăță de toxine, îl diluează și astfel favorizează circulația.

Curăță rinichii

Asmățuiul este creditat cu proprietatea de a acționa ca antiinflamator. Ca urmare, introducerea acestei plante în dietă este recomandată în cazuri de reumatism sau gută, precum și împotriva unor afecțiuni ale sistemului respirator - astm, bronşită, laringită, pneumonie, tuberculoză - și a alergiilor. În medicina naturistă, asmățuiul este menționat și pentru proprietatea de a curăța ficatul și rinichii, întrucât conține fier, vitamina C, vitamina B, săruri minerale, ulei eteric, fiind, totodată, și o sursă consistentă de calciu și de potasiu.

Capacitate de a estompa ridurile

Extern, asmățuiul este redutabil pe linia combaterii unor afecțiuni oftalmologice, cum este blefarita (inflamație a marginii libere a pleoapelor, însoțită de iritare și înroșire), precum și în cazuri de inflamații ale mucoasei bucale, dermatoze, herpes, eczeme sau faringite. Totodată, planta este eficientă în tratarea edemelor și vindecarea rănilor superficiale și are și o accentuată componentă cosmetică, grație compușilor pe care îi conține. Practic, asmățuiul a demonstrat capacitatea de a combate apariția ridurilor și de a preveni îmbătrânirea prematură a tenului.

Asmățuiul se poate consuma proaspăt zdrobit, sub formă de suc, infuzie, decoct