Main menu

header

de Anda Postolache

Coada-racului, iarba-gâştei, argentină, prescură şi scrântitoare sunt tot atâtea nume pentru planta medicinală ce poartă numele ştiinţific Potentilla anserina, din familia Rosaceae. Răspândită mai ales în zona de câmpie, dar şi la altitudine, coada-racului înfloreşte din luna mai până toamna târziu.

Calmează dismenoreele
În scop terapeutic sunt folosite tulpinile laterale şi frunzele bazale.
Datorită componentelor principale (taninurile, substanţele amare, mucilagiile, uleiurile volatile şi sărurile minerale), coada-racului are proprietăţi hemostatice, astringente şi spasmolitice. Este indicată în calmarea durerilor menstruale şi în reglarea fluxului de sânge în perioada ciclului, dar şi în enterocolită, colică gastrică, anemie, calculoză renală, convalescenţă.
În hemoragii se fac spălături locale cu ceai, ce se prepară dintr-o linguriţă cu plantă la o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat zece minute. Acelaşi ceai se bea în cazul afecţiunilor interne două căni pe zi. Este contraindicat în boli cronice renale şi hepatită. Se bea după ce aţi mâncat, altminteri irită mucoasa gastrică.