Main menu

header

de Claudia Stan

Sparceta sau Onobrychis viciifolia este o plantă furajeră şi meliferă întâlnită în Dobrogea, Bărăgan, sudul Moldovei, Oltenia, dar şi în zonele colinare, fiind utilizată mai ales în mediul rural în scop terapeutic. Planta conţine proteine, lipide, substanţe minerale, celuloză şi substanţe extractive neazotate.


În trecut, când nu existau posibilităţi de tratare a bolilor cu medicamente, oamenii foloseau plantele pentru vindecare. Sparceta a fost utilizată pe scară largă, deoarece purifică organismul. Dacă transpiraţi abundent pe timpul verii luaţi o mână de tulpini de sparceta şi fierbeţi-le într-un litru de apă timp de o jumătate de oră. Clătiţi-vă în fiecare seară cu lichidul obţinut, lăsându-l să se usuce pe piele. După o oră vă puteţi spăla în mod normal cu apă şi cu săpun. Rezultatele sunt remarcabile şi se recomandă şi în cazul transipraţiilor reci din timpul iernii.

Sparceta vă poate fi de folos şi în prevenirea bronşitelor. Într-un vas în care aţi pus un litru de vin adăugaţi 250 g de tulpină de plantă şi lăsaţi la macerat timp de o săptămână. Beţi câte un pahar în fiecare seară!

Este de mare ajutor în eliminarea toxinelor din organism şi în păstrarea şi în stocarea vitaminelor. Este indicat să consumaţi cel puţin de două ori pe zi infuzie din tulpina plantei (50 g de tulpină se adaugă la 250 ml de apă clocotită) înainte de masă, pentru a întări sistemul imunitar. Totodată, infuzia ajută la eliminarea toxinelor din organism prin urină şi ameliorează durerile de rinichi. Mai mult, sparceta este recomandată şi pentru copiii care suferă de rahitism.