Main menu

header

832 7 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Mușcata, plantă ornamentală omniprezentă și în România, binecunoscut vindecător al naturii, oferă un ulei esențial cu proprietăți de excepție, care se adresează unui mare număr de afecțiuni.

Echilibrează sistemul hormonal feminin

Uleiul esenţial de muşcate are nuanțe dulci, florale, relaxează sistemul nervos și este un excelent tonic. Potrivit rezultatelor unui studiu recent, uleiul esențial de mușcate are efect în tratarea inflamațiilor și nu a prezentat, în testele clinice, efecte secundare. Compuşii volatili conţinuţi de uleiul esenţial de muşcată au proprietăţi antibacteriene care pot preveni şi trata infecţiile în zona gâtului şi sinusurilor. De asemenea, acest tip de ulei este recomandat de Colegiul American de Științe Medicale în cazuri de depresie şi anxietate. Totodată, uleiul de muşcate normalizează echilibrul hormonal, ameliorând sindromul premenstrual. Este indicat femeilor la menopauză, acţiunea acestui tip de ulei dovedindu-se redutabilă și în alte patologii ginecologice, după cum arată datele unei cercetări de dată recentă.

„Controlează” emoţiile

În aromoterapie, uleiul esențial de mușcată trimite semnale spre zona din creier responsabilă cu controlul emoțiilor. În aceste condiții, inhalat sau difuzat în încăpere, acest tip de ulei combate anxietatea sau insomnia. În același timp, uleiul esențial de mușcate are efecte notabile asupra ritmului inimii și respirației, presiunii sangvine și sistemului imunitar, notează verywellhealth.com. În plus, potrivit rezultatelor unor studii pe animale de laborator, publicate de revista „Lipids in Health and Disease”, uleiul esențial de mușcate poate fi folosit ca adjuvant împotriva diabetului, exemplarele tratate cu acest tip de ulei înregistrând o scădere semnificativă a nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, la recomandarea și sub supravegherea unui specialist, acest tip de ulei poate fi utilizat pentru efectele sale antioxidante, care întârzie îmbătrânirea și combat stresul oxidativ al organismului. Totodată, uleiul esențial de mușcate previne retenția de lichid în organism, fiind util în migrene, nevralgia postherpetică sau obezitate.

Uleiul esenţial de muşcate accelerează vindecarea arsurilor şi elimină cicatricile

Înlătură toxinele şi stimulează limfa

Extern, uleiul esențial de mușcate este un adevărat vindecător, destinat problemelor persoanelor care au tenul gras, încărcat sau acneic, fiind folosit şi în cosmeticele pentru combaterea ridurilor, hidratarea pielii uscate ori estomparea altor imperfecţiuni ale tenului. Acest ulei este antiseptic, stimulator şi regenerant celular și se adresează tuturor tipurilor de piele, inclusiv tenului cuperozic. Pe lângă efectul său benefic în vindecarea rănilor, demn de menționat este și faptul că, datorită capacităţii de a stimula circulaţia limfei şi de a elimina toxinele, uleiul de muşcate acţionează eficient împotriva celulitei. Una dintre formulele cu rezultate rapide este o combinație între zece picături de ulei esențial de mușcate la două lingurițe cu ulei vegetal purtător, cel mai indicat fiind cel de măsline, amestec cu care se masează zonele afectate.