Main menu

header

832 9 2de Călin Popa şi Gabriela Comşa

Fructele ienupărului sunt adevărate minuni ale lumii terapiilor naturale, fiind întrebuinţate de secole ca remedii terapeutice, sub formă de infuzii, uleiuri esenţiale, ceaiuri şi tincturi. Lista de afecțiuni pe care le tratează ienupărul este impresionantă, iar oamenii de știință completează permanent această galerie de beneficii pentru sănătate.

Facilitează eliminarea acidului uric

Ienupărul este un arbust cu proprietăţi de excepție, fructele acestei plante având puterea de a trata numeroase afecţiuni. Pline de ulei volatil, acizi organici, săruri de potasiu şi calciu, flavonoizi, tanini, precum și un principiu amar, planta este unul dintre cele mai bune diuretice și antiinfecţioase reno-urinare naturale, acționând foarte eficient în toate afecţiunile aparatului urinar. Mestecate în stare crudă, fructele de ienupăr devin un remediu pentru aparatul urinar şi nu numai, cu proprietăţi fitoterapeutice certificate de nenumărate studii. Astfel, ienupărul acționează ca un antiseptic natural în cazul infecţiilor urinare, are capacitatea de a facilita eliminarea acidului uric și dă rezultate foarte bune în tratamentul uretritei (inflamație a uretrei) sau pietrelor la rinichi.

Leac pentru balonare şi flatulenţă

În vederea facilitării digestiei, este recomandat consumul fructelor de ienupăr în stare crudă, dar şi al tincturilor de ienupăr, care se găsesc în magazinele cu profil naturist sau se poate prepara acasă, astfel: 20 g fructe uscate şi măcinate se pun la macerat în 200 ml alcool de 40 de grade timp de 14 zile, apoi se strecoară şi se consumă câte 20 de picături, pe stomacul gol, de trei ori pe zi. În același timp, acţiunea digestivă a plantei a permis întrebuinţarea ceaiurilor şi a tincturilor de ienupăr în vederea îmbunătăţirii procesului de digestie, în special în cazul stomacului lent şi pentru accelerarea tranzitului intestinal. Planta este redutabilă împotriva arsurilor la stomac, flatulenței, balonării, pierderii poftei de mâncare, infecțiilor gastrointestinale și paraziților intestinali. De asemenea, potrivit rezultatelor unor studii de dată recentă, fructele de ienupăr şi-au dovedit proprietăţile hipoglicemice. Acestea fac parte în prezent din diverse planuri terapeutice personalizate pentru tratarea diabetului zaharat. Se poate administra ienupărul sub formă de ulei esențial, câte trei picături, de trei ori pe zi, pe o bucăţică de pâine.

Ienupărul este creditat cu proprietatea de a contribui la vindecarea pancreasului, dacă nu s-a produs o deteriorare gravă a acestui organ

Calmează accesele de tuse

Încă din vremurile străvechi, reuşind să combată prezenţa bacteriilor şi a virusurilor, ienupărul a reprezentat o sursă naturală majoră pentru tratarea afecţiunilor respiratorii - bronşite, gripă, răceli, infecţii pulmonare. Consumate crude, fructele arbustului au o acţiune calmantă, fiind un sedativ ideal pentru accesele de tuse. În același timp, ienupărul are și acțiune expectorantă, contribuind semnificativ la eliminarea secrețiilor. Extern, prin activitatea lor antiseptică, tincturile, unguentele şi infuziile din ienupăr favorizează reglarea funcţiilor pielii, ameliorând astfel unele afecţiuni dermatologice, cum sunt acneea sau eczemele. Totodată, aplicările topice cu ulei esenţial de ienupăr, prin masare uşoară, pot fi de ajutor în combaterea durerilor musculare sau a celor ce însoţesc maladiile sistemului osteoarticular - artrite, artroze, reumatism.