Main menu

header

832 9 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Pentru rețetele de Sărbători, dar și pentru alimentația de fiecare zi, fructele uscate reprezintă variante nutriționale care aduc organismului o serie de beneficii, specialiștii recomandându-le în orice regim de viață sănătoasă.

Combat efectele radicalilor liberi

Un studiu de dată recentă a pus în evidență pleiada de beneficii pe care le aduc organismului fructele uscate, mai precis deshidratate. Potrivit experților de la Universitatea Penn State, din SUA, persoanele care au obiceiul să consume fructele sub această formă își mențin o stare mai bună de sănătate decât cei care mănâncă fructe proaspete și încă și mai bună decât a celor care evită aceste mari surse de vitamine și antioxidanți. „Fructele uscate sunt o alegere excelentă ca gustare, aduc corpului mult mai mulți nutrienți și compuși care contribuie la funcționarea sistemului cardiovascular, a digestiei, contribuie la detoxificare și combat efectele radicalilor liberi”, detaliază cercetătorul Valerie Sullivan.

Evită dureroasele afecţiuni osoase

Specialiștii atrag atenția asupra faptului că deficiența de nutrienți și alimentația nesănătoasă sunt cauze majore ale apariției bolilor cronice, în principal de inimă, dar nu numai. În aceste condiții, fructele uscate, dacă sunt consumate în variantele fără zahăr adăugat și cu atenție la mărimea porțiilor, pot combate stresul oxidativ, aduc organismului fibre care scad colesterolul, vitamine capabile să prevină degenerarea maculară și afecțiunile neurodegenerative, minerale care susțin sistemul osos. După analizarea datelor a peste 25.000 de persoane, specialiștii au ajuns la concluzia că un consum constant de fructe uscate aduce cu sine un indice optim de masă corporală și markeri mai buni ai metabolismului. „Fructele deshidratate sunt disponibile tot anul, au calitate consistentă și pot fi depozitate un timp mai îndelungat”, detaliază specialistul Kristina Petersen.

„Studiul nostru a pus în evidență faptul că persoanele care preferă fructele deshidratate, deși consumă mai multe calorii, au un indice mai mic al masei corporale, ceea ce înseamnă că sunt mult mai active“ (Penny Kris-Etherton, Universitatea Penn State, SUA)