Main menu

header

829 6 1de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Cu o activitate susținută de aproape 30 de ani în California, fitoterapeutul Karen Effenberger (medalion) a studiat alături de personalități în domeniu, are un master în Științe Sociale și promovează cu succes terapiile naturiste în ansamblul lor, de la plantele medicinale la câmpul energetic.

„Organismului îi este mai ușor să recunoască formulele naturale”

- Care este misiunea unui fitoterapeut în lumea contemporană?

- Fitoterapeutul este acea persoană care știe totul despre modalitățile prin care natura poate contribui la sănătatea omului. Practic, plantele medicinale pot fi utilizate pentru refacerea tuturor sistemelor organismului, iar fitoterapeutul este acel vindecător care le combină în așa fel încât ele să-și atingă acest scop.

- Ați experimentat personal aceste abilități naturale?

- Am fost un copil bolnăvicios, cu dezechilibre ale stării de sănătate pe care medicii nu le puteau puncta cu exactitate. La un moment dat, am început să apelez la plante medicinale, iar acestea, împreună cu schimbarea alimentației, m-au ajutat să uit de stările de rău. Am aflat ulterior, când am intrat în acest domeniu, că plantele medicinale au concomitent și vitamine, și minerale, și enzime, iar organismului îi este mai ușor să recunoască și să lase să acționeze ca tratament formulele naturale, pentru refacerea sănătății.

„Plantele acționează asemenea hranei: 80% din populaţia Terrei le folosesc!”

829 6 2- Care este efectul tratamentelor naturiste asupra corpului?

- Plantele medicinale acționează asemenea hranei - atunci când hrănești organismul corespunzător, acesta se repară de la sine și se menține în stare de sănătate. De la digestie la detoxificare și de la sistemul imunitar la cel nervos, plantele medicinale, care sunt folosite de mii de ani, din vremuri în care medicina așa cum o știm astăzi mai avea cale lungă până la a exista, au vindecat un număr incalculabil de oameni.

- Medicina modernă a mai atenuat apelul la terapii alternative, dar în ultimii ani, se constată o adevărată revoluție în domeniu. Există într-adevăr o creștere de interes la nivelul consumatorilor?

- Organizația Mondială a Sănătății estimează că miliarde de oameni, după unele calcule chiar 80% din populația Terrei, utilizează remediile naturiste pentru a-și susține sănătatea sau a se vindeca de anumite afecțiuni. Așadar, se poate spune că trendul este clar ascendent. În ultimii zece ani, de pildă, apelul americanilor la terapiile alternative a crescut cu aproape 400%.

„Tratamentele sunt eficiente doar când se respectă dozele”

- De ce este nevoie pentru ca oamenii să aibă încredere într-un terapeut?

- Prima cerință este aceea ca specialistul să fie certificat, să fie competent, pregătit corespunzător și eventual să aibă și recomandări de la alte persoane pe care le cunoaște cel care dorește să apeleze la medicina naturistă. Nu întâmplător: tratamentele cu plante medicinale sunt eficiente atunci când se respectă dozele, așadar acest aspect al pregătirii aprofundate este foarte important.

- Cât de eficiente se pot dovedi remediile naturiste?

- Trebuie ținut cont de faptul că aceste plante sunt uscate și deseori încapsulate, de aceea efectul trebuie studiat din perspectiva particularităților fiecărui pacient și fiecărei afecțiuni în parte. În același timp, este la fel de important să fie administrate exact acele plante care au efect asupra problemei de sănătate, așadar tratamentul naturist trebuie să fie cât mai țintit cu putință, pentru că formulele alternative nu pot avea același efect ca medicamentele.

„Prima şedinţă de terapie constă în evaluarea energetică”

- Care sunt reperele vindecării holistice, care include plantele medicinale?

- Am avut privilegiul să lucrez cu celebrul vindecător prin energie reverend Rosalyn Bruyere, care predă medicina integrativă la Școala Medicală Arizona și am învățat că trebuie să-i îndrum pe oameni spre înțelegerea ansamblului minte-corp-spirit, ale cărui conexiuni reinstaurează echilibrul necesar vindecării cu ajutorul terapiilor naturiste.

- În ce constă vindecarea energetică?

- Medicina holistică priveşte omul ca pe un ansamblu şi caută să obţină un diagnostic pentru fiecare problemă de sănătate prin stabilirea legăturilor cauză-efect între „învelişurile” ce compun fiinţa umană. Câmpul energetic este primul afectat de un gând sau sentiment care supără. În timp, dacă nu se intervine în niciun fel, nici cu tratament psihoemoţional şi nici energetic, supărarea se materializează şi devine boală pe corpul fizic, unde deformează întâi funcţionarea organului, apoi structura sa. Boala este, aşadar, un proces evolutiv. Prima şedinţă de terapie este evaluarea energetică, apoi, în funcţie de problemele pacientului, se face o schemă de tratament care poate cuprinde variate forme de terapii energetice.

„O durere de cap poate fi urmarea unei vechi traume emoționale”

- Ce presupune lucrul cu partea mentală care poate sta în calea vindecării?

- În calitate de fitoterapeut, consilier, vindecător al câmpului energetic, pot lucra cu problemele fizice, emoționale, mentale și spirituale, toate acestea alcătuind un tablou complex, al cărui echilibru susține sănătatea. Aici este nevoie întotdeauna de cooperarea pacientului, pentru că o durere de cap care nu este justificată de cauze care să reiasă din analize medicale standard poate fi urmarea unei traume emoționale care s-a petrecut chiar și cu mult timp în urmă.

- Ce face un pacient care poate ajunge, cu ajutorul terapeutului, la o astfel de concluzie?

- Eu ajut pacienții să identifice problema, apoi, odată cu începerea acțiunii de rezolvare a acesteia, începe și vindecarea, împreună, firește, cu celelalte terapii naturiste amintite. Pentru a se recupera pe deplin, persoana respectivă trebuie să elimine sentimentul care a declanșat afecțiunea, aşadar, decizia de schimbare a pacientului este esenţială în tot acest proces. Dorința de vindecare reprezintă jumătate din recuperarea sănătății. În cazul în care cauza emoţională care tulbură corpul energetic este de lungă durată şi a afectat şi trupul fizic, se poate apela şi la terapia prin hipnoză. De asemenea, uneori este suficientă o discuție a pacientului cu terapeutul pentru identificarea și gestionarea problemei, alteori parcursul de revenire la normalitate și la starea de bine poate implica și ajutorul unui psiholog.

„Un terapeut trebuie să folosească toate resursele și semnalele din jurul și din interiorul unei persoane pentru a identifica problema în profunzime și a vindeca dinspre interior, prin toate mijloacele, de la câmpul energetic la suplimentele cu plante medicinale“

„Medicina intuitivă are capacitatea de a schimba total viaţa oricărei persoane“

- Ce implică medicina intuitivă, pe care o practicați la centrele de wellness pe care le-ați deschis?

- Practic medicina intuitivă din 1992. Am tratat, de-a lungul timpului, persoane afectate masiv de stres, am întocmit regimuri alimentare și linii de tratament naturist pentru un mare număr de afecțiuni și pot afirma că practica medicinei intuitive și abordarea holistică a vindecării au capacitatea de a schimba total viața oricărei persoane.