Main menu

header

828 9 3de Călin Popa şi Daniel Şuta

Considerată încă din Antichitate un medicament, sfecla a fost inițial utilizată doar pentru frunzele sale, dar curând, proprietățile uimitoare ale acestei plante s-au vădit, unul câte unul, foarte multe fiind certificate de cercetările științifice moderne. Unul dintre cele mai recente studii afirmă că sucul de sfeclă roșie are capacitatea de a prelungi viața.

Susține lanțul de trimitere a mesajelor spre creier

Potrivit rezultatelor unui studiu de anvergură, derulat în cadrul Universității din Exeter, Marea Britanie, sucul de sfeclă roșie promovează la nivelul cavității bucale un amestec de bacterii care sunt asociate cu o îmbunătățire a stării vaselor de sânge și a funcționării creierului, în special în cazul persoanelor trecute de 70 de ani. Acest rezultat se datorează în primul rând nitratului din acest suc, pe care bacteriile din cavitatea orală în transformă în oxid nitric, ce reglează funcționarea vaselor sangvine și susține lanțul de trimitere a mesajelor chimice spre creier. Aceste rezultate sunt eficiente în primul rând în cazul vârstnicilor, aceștia înregistrând o scădere a nivelurilor de oxid nitric, care antrenează o diminuare a abilităților cognitive, notează sciencedaily.com. Totodată, datorită conținutului de betalaină, substanță care îi conferă culoarea roșie, sucul de sfeclă prezintă proprietăți antiinflamatorii, ceea ce îl recomandă în tratarea durerilor generate de inflamații, cum sunt migrenele sau cele articulare.

Detoxifică şi micşorează daunele provocate de radicalii liberi

Sucul de sfeclă roșie, considerat unul dintre cele mai sănătoase alimente din lume, poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Mai multe studii au arătat că a consuma acest lichid plin de nutrienți, în special amintiții nitrați, este de mare folos hipertensivilor, întrucât contribuie la dilatarea vaselor de sânge. În același timp, sucul de sfeclă roșie este o excelentă sursă de antioxidanți. În aceste condiții, lichidul combate daunele provocate de radicalii liberi, este considerat un aliat împotriva cancerului încă din anii 1950 ai secolului trecut, fiind remarcat în special pe direcția tratării leucemiei. Totodată, sucul de sfeclă roșie, adesea folosit în curele de detoxifiere, ajută la îmbunătățirea funcției hepatice și implicit la eliminarea toxinelor din organism. Aceste efecte se datorează prezenței în sucul de sfeclă roșie a glutationului, care protejează ficatul, stimulează regenerarea celulelor hepatice și îmbunătățește sinteza grăsimilor. În același timp, prin aportul de minerale, vitaminele B1, B2, B6 și niacină, sucul de sfeclă roșie susține transportul oxigenului de la plămâni la țesuturi și astfel combate anemia.

„Studiul nostru relevă faptul că sucul de sfeclă roșie poate ameliora semnificativ mediul bacterian din cavitatea orală, aspect care, pe termen lung, încetinește semnificativ schimbările vasculare și cognitive asociate cu înaintarea în vârstă“ (Anni Vanhatalo, Universitatea Exeter)

Suc de sfeclă roşie cu măr şi morcov

828 9 4Ingrediente: 100 g sfeclă roşie, 100 g roşii cherry, 1 măr roşu, 1 morcov, 30 ml zeamă de lămâie.

Mod de preparare: se spală bine morcovul, mărul şi roşiile cherry, se curăţă sfecla şi se stoarce lămâia. Se pun toate ingredientele în storcătorul electric și se mixează până la omogenizare.