Main menu

header

827 6 1de Ștefania Băcanu şi Florica Pintea

Remediile naturale au devenit tot mai populare, iar eficacitatea lor este dovedită de vindecarea numeroaselor afecțiuni. De aceea, tot mai mulți medici s-au îndreptat către fitoterapie, din dorința de a trata boala fără tratament medicamentos. În cazul infecțiilor ORL la copii, de exemplu, varianta naturistă este chiar indicată. Daniela Ionescu (medalion), medic specialist ORL și fitoterapeut, ne-a vorbit despre remediile care se aplică în cazul celor mici care suferă de infecții ale căilor respiratorii superioare, în funcție de gravitatea afecțiunii, dar mai ales de vârsta micuțului.

„Apar strănutul, febra şi tusea”

- Ce sunt infecțiile ORL și care sunt cele mai întâlnite?

- Infecțiile ORL sunt afecțiunile căilor respiratorii superioare ce se caracterizează prin inflamația acută sau cronică a segmentelor superioare ale căilor respiratorii: nasul, sinusurile, gâtul, urechile, din cauza virusurilor sau/și a bacteriilor și fungilor. Cele mai frecvente sunt infecțiile acute ale căilor respiratorii superioare: rinitele, adenoiditele, faringolaringitele, amigdalitele, sinuzitele și otitele. Debutul infecțiilor acute este, de obicei, brusc: stare de rău, inapetență, strănut, rinoree, febră, frison, tuse, durere de gât, de cap, musculare și răgușeală.

- Copiii sunt mai predispuși la astfel de afecțiuni?

- Da, copiii sunt cei mai predispuși la infecțiile respiratorii din două motive: imunitatea scăzută și frecventarea colectivității care îi expune nepregătiți contactului cu diferite microorganisme.

„Febra este prima reacţie de apărare împotriva bolii”

827 6 2- Fitoterapia este o opțiune în tratarea acestor infecții?

- Având în vedere faptul că majoritatea infecțiilor acute de căi respiratorii superioare sunt virale și faptul că există numeroase plante și uleiuri esențiale eficiente, atât împotriva virusurilor, cât și a bacteriilor, răspunsul este da! 90% dintre aceste cazuri răspund la fitoterapie. Această abordare se bazează pe folosirea remediilor naturale cu acțiune antivirală și antibacteriană în scopul eliminării agenților patogeni, pe folosirea plantelor medicinale cu acțiune antiinflamatoare, vizând reducerea reacțiilor inflamatorii de la nivelul mucoaselor.

- Ce presupune un astfel de tratament?

- Febra este prima reacție de apărare împotriva bolii, în cazul unui organism cu imunitate bună. Temperatura crește pentru ca agresorii (virusurile și bacteriile) să fie eliminați. Cea mai fiziologică metodă de a scădea febra este transpirația. Astfel, se folosesc ceaiuri cu acțiune sudorifică (scoarță de salcie, busuioc, scorțișoară, frunze de rozmarin, isop, mușețel, ghimbir), frecție cu loțiuni pe bază de uleiuri esențiale de scorțișoară, eucalipt, pin, cimbru, mentă, fenicul, camfor, rozmarin, ce creează o senzație de bine prin răcorirea corpului și revigorarea organismului, ameliorând inclusiv durerile musculare. Se aplică pe mâini, picioare, piept și spate. Dacă febra crește peste 39 de grade Celsius, apelați la antitermice. De asemenea, uleiurile esenţiale se administrează una-trei picături, de trei ori pe zi, cu o linguriţă cu miere. În cazul celor de mentă şi rozmarin, se pot lua până la cinci picături pe zi.

„Se fac spălături nazale cu ser fiziologic sau cu apă de mare”

- Ce se folosește în cazul nasului înfundat?

- Obstrucția nazală poate fi tratată cu succes folosind uleiuri esențiale sub formă de inhalații. Eucaliptul, cimbrul, menta, feniculul au acțiune antibacteriană, antivirală, mucolitică, antispastică, expectorantă și un puternic efect decongestiv și dezobstruant nazal și bronșic. Uleiurile esențiale se mai pot folosi și în candela de aromoterapie, vaporii având efect antiseptic și dezinfectant al aerului în cameră. Tot pentru cei mici se pot folosi uleiuri esențiale în aparatul de aerosoli sau spălături nazale cu ser fiziologic sau cu apă de mare.

- Ce rețetă recomandați pentru gât?

- Durerea de gât este, deseori, primul simptom al unei infecții respiratorii. Tinctura de propolis este foarte folosită, deoarece este cel mai puternic antiinflamator natural, imunostimulator, cicatrizant și anestezic local. Se administrează 30 de picături, de trei ori pe zi, în amestec cu miere. În stare brută, propolisul se consumă 1-3 g pe zi amestecate cu miere/ apă/ceai. Uleiurile esențiale de mentă, cimbru, coada-șoricelului, cuișoare, în combinație cu extractul de rădăcină de lemn dulce, pot avea o acțiune foarte bună în ameliorarea durerilor de gât.

„Pentru tusea productivă folosiţi siropul din rădăcină de hrean”

- Și dacă apare și tusea?

- Pentru tusea seacă, iritativă, folosim extracte de plante cu acțiune antitusivă, emolientă și calmantă: siropuri pe bază de muguri de pin, frunze de pătlagină, cimbrișor, flori de tei și scaiul vântului, în combinație cu tinctura de propolis și miere. Ceaiurile din troscot, din frunze de pătlagină, de plămânărică sau frunze de fenicul au acțiune emolientă, expectorantă, cicatrizantă, antiinflamatoare și dezinfectantă. Pentru tusea productivă folosim siropuri cu rădăcină de ridiche neagră, rădăcină de hrean, ghimbir, lichen de piatră, echinacea, iarbă mare, lemn dulce, cimbrișor, muguri de pin, sau uleiuri esențiale de scorțișoară, tea-tree, lămâie, brad, fenicul și cimbru. Se administrează câte două-trei picături, într-o linguriţă cu miere, de două-trei ori pe zi.

- În caz de rinită ce se recomandă?

- Pentru cei de până la 1 an, tratamentul constă în sirop biosept bebe, ce conține lichen de piatră, frunze de măslin, turmeric, trifoiște de baltă și vitamina C, ceai de tei, de soc, se fac spălături nazale cu ser fiziologic și colargol. Între 1 și 3 ani, se recomandă biosept sirop cu miere și propolis, inhalant - aromoterapie sau nebulizator, ceai de măceșe, tei, soc, spălături nazale cu ser fiziologic/apă de mare și colargol. Celor cu vârste între 3 și 5 ani, li se administrează biosept sirop (o linguriță), plus biomicin (ulei esențial de tea-tree și cuișoare) - două-trei picături, inhalant cu aromoterapie sau nebulizator, ceai și tinctură cu acțiune sudorifică.

- Cei care suferă de otită ce tratament pot face și cât timp?

- Tratamentul se adresează în primul rând nasului, având ca scop dezobstrucția nazală și toaletarea secrețiilor: spălături nazale cu ser fiziologic sau cu apă de mare, inhalații, aerosoli, aromoterapie cu soluții pe bază de uleiuri esențiale cu acțiune decongestivă și revigorantă, administrare pe cale generală de antiinflamatoare și antitermice pe bază de extract de scoarță de salcie și extract de lemn dulce. Tratamentul se face timp de 7-10 sau 14 zile, în funcție de gravitate și de evoluție.

„Dacă tratamentul cu extracte din plante este inițiat la debut și urmat riguros, dacă alimentația și hidratarea este corectă și regulile de igienă sunt respectate, șansele de vindecare a infecției fără antibiotic sunt maxime“

„Tinctura de propolis ameliorează amigdalita“

827 6 3- Pentru amigalită ce remedii recomandaţi?

- Pentru tratarea amigdalitei, se pun două picături de ulei esenţial de cimbru, două picături de ulei esenţial de cuişoare şi două de tea-tree, într-o linguriţă cu miere şi se administrează de trei-patru ori pe zi. De asemenea, se poate lua ulei esenţial de lavandă, trei picături, amestecate cu o linguriţă cu miere, seara. Tinctura de propolis se consumă de trei ori pe zi, câte 30 de picături, amestecate cu miere, sau sub formă de spray, pulverizat în gât, de trei-patru ori pe zi, după mese. Se mai poate face gargară cu o soluţie obţinută din cinci picături cu ulei esenţial de mentă, cinci cu ulei esenţial de cuişoare, cinci cu ulei esenţial de scorţisoară, într-o jumătate de pahar cu apă, de trei ori pe zi.