Main menu

header

827 7 2de Ştefania Băcanu şi Adrian Pătrăuceanu

Sulfina este o plantă medicinală cu proprietăţi terapeutice excelente. Se foloseşte ca antidepresiv, remediu pentru insomnii, stres, migrene puternice sau nervozitate excesivă. În scop terapeutic, se folosesc florile și vârfurile înflorite ale tulpinii. În plus, tratează şi afecțiunile hepato-biliare, prin calmarea durerilor abdominale.

Conţine săruri minerale şi vitamina C

Sulfina se mai numeşte solcină, molotru, floare de piatră sau floare de iarbă şi este o plantă ierboasă, pe care, dacă doriţi să o culegeţi personal, o găsiţi vara, în locuri luminoase, pe câmpii, în zone deluroase înalte. O veţi recunoaşte imediat pentru că are flori mici, cu petale galbene, unite în mănunchiuri alungite. Este considerată plantă medicinală, graţie proprietăţilor sale antidepresive. Conţine cumarină, melilotină, alantoină, flavonozide, mucilagii, tanin, vitamina C, ulei volatil, săruri minerale, glucoză și alte componente chimice benefice pentru organism. Pentru tratarea insomniei, a stresului, a durerilor de cap şi a sechelelor lăsate de anumite afecţiuni neurologice, se recomandă câte o cană cu infuzie, dimineaţa şi seara, după masă, timp de două săptămâni. Dacă simptomele sunt mai intense, cura se poate prelungi atât cât este nevoie. Se toarnă 200 ml apă clocotită peste o linguriță cu plantă uscată. Se acoperă și se lasă să se infuzeze 15 minute, după care se strecoară și se îndulcește cu miere.

Ceaiul, excelent remediu pentru hemoroizi

Preparatele obţinute din sulfină se folosesc şi pentru tratarea afecţiunilor gastrice, renale şi genitale şi pentru oprirea sângerărilor uşoare. În astfel de cazuri, sunt recomandate capsulele concentate, luate ca supliment la medicaţia prescrisă de medic. De regulă, adulţii e necesar să îşi administreze câte două pastile pe zi, dimineaţa şi seara, neapărat după masă. Pentru copiii de până la 10 ani, este suficientă o capsulă, dimineaţa, de asemenea, după micul dejun. Ceaiul de sulfină este un remediul excelent în caz de hemoroizi, varice sau tromboflebite. Se aplică local, prin compresare, de două-trei ori pe zi. Aveţi nevoie de faşe sterile şi 250 ml ceai, preparat dintr-o linguriţă cu plantă uscată. Ceaiul se foloseşte pentru orice afecţiune a pielii, afte bucale, gingivite sau ochi iritaţi. Modalitatea de utilizare este aceeaşi, prin compresare, de două-trei ori pe zi.

Bogată în proprietăţi anticoagulante, sulfina previne tromboza şi scade tensiunea în cazul hipertensiunii arteriale

Regenerează celulele hepatice

Sulfina este un complex de vitamine şi substanţe benefice organismului. Pe lângă efectele uimitoare pe care le are asupra sistemului nevos, planta tratează bolile de stomac, de ficat, disfuncţiile cardiovasculare, regenerează celulele hepatice şi vindecă bronşita acută. În cazul problemelor respiratorii, se recomandă decoctul din sulfină, în astfel de situaţii, cu o concentraţie mai mare. Pentru preparare, aveţi nevoie de aproximativ 20 g plante uscate (2 linguri) sau de 40 g sulfină proaspătă (4 linguri) pentru un litru de apă rece. Acestea se pun în apă timp de două-patru ore. După aceea, amestecul va fi fiert aproximativ 30 de minute, în funcţie de porţiunea de plantă folosită, de duritatea şi gradul ei de uscare. În general, se recomandă reducerea cu o treime a cantităţii de lichid în urma fierberii. După ce s-a răcit, cantitatea rămasă se consumă neîndulcită. Procedura se repetă şapte zile consecutiv.