Main menu

header

826 7 2de Călin Popa şi Carmen Bădulescu

Legumă dulce originară din Asia Mică și Asia Centrală, mazărea face parte din alimentația oamenilor de mai bine de 5.000 de ani. Potrivit unor cercetări recente, varietatea „ridată” a acestei legume se poate dovedi un superaliment cu efecte remarcabile împo- triva diabetului de tip II și un „deschizător de drumuri” pentru prevenirea altor boli metabolice.

Aduce organismului amidon rezistent

Disponibilă în formă naturală sau sub formă de făină, mazărea „ridată” poate fi introdusă în alimentație pentru combaterea epidemiei de diabet II, arată rezultatele unei cercetări derulate în cadrul Colegiului Imperial din Londra. Potrivit exper- ților, această legumă reduce nivelul de zahăr din sânge și scade semnificativ riscul dezvoltării acestei boli care a cuprins întreaga lume. Spre deosebire de varietatea netedă, mazărea „ridată” conține o cantitate mai mare de amidon rezistent, pe care organismul îl prelucrează într-un timp mai lung. Ca urmare, acest tip de mazăre previne creșterea rapidă a nivelului glucozei, care intervine la scurt timp după masă.

Ce spun experţii despre făina-surpriză

Potrivit experților britanici, făina rezultată din mazărea „ridată” poate fi consumată pe termen lung în cele mai obișnuite formule de meniu, asigurând prevenirea „exploziilor” zahărului din sânge. „Studiul nostru a pus în evidență o modalitate la îndemână de a se menține sub control nivelul glucozei din sânge, prin simpla îmbunătățire cu acest tip de făină a celor mai consumate alimente”, detaliază expertul Katerina Petropoulou. Sortimentul de mazăre „ridată” folosit de cercetători este identic cu cel care se găsește în hipermarketuri în formă congelată, varietate matură, cu mai mult amidon rezistent.

Susține funcționarea celulelor care produc insulină

În cadrul testelor pe voluntari umani, cei care au primit în meniu mazăre „ridată” au demonstrat o incidență mult scăzută a creșterilor bruște de zahăr din sânge. „Amidonul care se găsește în această legumă nu este digerat complet în partea superioară a tractului digestiv și devine disponibil fermentației pe care o provoacă bacteriile de la nivelul colonului”, explică expertul Gary Frost. După ce au extins cercetările administrând voluntarilor hummus cu acest tip de mazăre timp de patru săptămâni, specialiștii au concluzionat că la nivelul colonului, amidonul din această legumă este transformat în acizi grași care susțin funcționarea celulelor ce produc insulină.

„Pe termen lung, este posibil ca acest tip de amidon rezistent din mazărea «ridată» să intre în compoziția mai multor alimente, care, în același timp, vor putea fi îmbogățite și cu minerale, în acest fel având impact asupra unor afecțiuni metabolice“ (Claire Domoney, Centrul „John Innes“, Norfolk)

4 săptămâni a durat studiul care a arătat că administrarea de hummus cu acest tip de mazăre are efecte benefice asupra organismului

Replicare la culturi de orez sau grâu

Încercând să determine formula cu efecte maxime care să poată contribui la prevenirea diabetului, specialiștii de la Institutul de Bioștiință Quadram, din Norwich, au concluzionat că este important felul în care este gătită această legumă, pentru a i se potența efectele. „Cercetarea noastră a evidențiat că prepararea acestui tip de mazăre va putea deveni o formulă de a se reduce incidența diabetului și, de asemenea, deschide calea realizării unor produse alimentare sănătoase prin intermediul sistemelor de procesare”, punctează specialistul Pete Wilde. De asemenea, dat fiind faptul că proprietatea majoră a acestui tip de mazăre este generată de o mutație genetică naturală, experții vor încerca să replice această mutație la culturi consumate pe scară largă, cum sunt orezul sau grâul.