Main menu

header

826 7 1de Călin Popa şi Gabriela Comşa

Rudă cu mazărea, trifoiul roșu este reevaluat în prezent, în cadrul unor cercetări extinse, din perspectiva de vindecător pe care i-au conferit-o de sute de ani tradiții diverse ale medicinei naturiste.

Leac pentru transpirațiile nocturne provocate de menopauză

Omniprezent în Europa, Asia, America de Sud și nordul Africii, trifoiul roșu este, pe de o parte, o plantă utilizată pentru îmbunătățirea solului, iar pe de altă parte figurează pe lista vindecătorilor naturii, fiind utilizat în numeroase părți ale lumii împotriva simptomelor menopauzei. Acest efect a fost confirmat în cadrul unor studii extinse, care au evidențiat faptul că izoflavonele din plantă diminuează intensitatea bufeurilor și reduc transpirațiile nocturne cu până la 50%, în doze de până la 80 mg plantă pe zi, notează healthline.com.

Combate osteoporoza!

Scăderea producerii de estrogen odată cu înaintarea în vârstă generează o predispoziție pentru fracturi, în urma scăderii densității osoase. Pentru prevenirea osteoporozei, s-a constatat faptul că acțiunea trifoiului roșu imită producerea de estrogen. Un experiment în cadrul căruia participantele la teste au luat 150 ml extract de plantă a pus în evidență capacitatea acesteia de a contribui la remineralizarea osoasă după doar trei luni de administrare. De asemenea, în cadrul altor studii de anvergură, s-a remarcat proprietatea trifoiului roșu de a contribui la menținerea sănătății sistemului cardiovascular.

Întreține pielea și părul

O serie de studii de specialitate au evidențiat beneficiile pe care trifoiul roșu le aduc sănătății pielii și părului. Astfel, după evaluarea datelor a 109 femei care au participat la o cercetare extinsă, s-a ajuns la concluzia că administrarea a 80 mg extract de plantă timp de 90 de zile a îmbunătățit semnificativ structura pielii și a refăcut podoaba capilară. De asemenea, în cazul bărbaților participanți s-a constatat o reducere a căderii părului după aplicarea externă a extractului de trifoi roșu, direct pe scalp, în cadrul unui tratament care a durat patru luni.

PONT.Administrarea a 50 mg trifoi roșu sub formă de suplimente reduce nivelul colesterolului „rău” (LDL) cu peste 12%, în paralel cu creșterea nivelului colesterolului „bun” (HDL).