Main menu

header

825 7 2de Călin Popa şi Carmen Bădulescu

Condiment apreciat încă din zorii omenirii, susanul este un izvor de sănătate și, potrivit cercetărilor moderne care i-au confirmat propietățile pentru care era iubit de antici, poate ameliora un mare număr de afecțiuni.

Protejează neuronii, reglează dopamina

Experții de la Universitatea din Osaka au realizat un studiu în urma căruia a rezultat faptul că un compus prezent în semințele de susan, sesaminolul, are capacitatea de a oferi protecție neuronală și reglează nivelul dopaminei, principale arme de luptă împotriva avansului bolii Parkinson, pentru care încă nu există un tratament. În cadrul unor experimente de laborator, specialiștii japonezi au descoperit faptul că sesaminolul are efect asupra stresului oxidativ, care generează moartea celulelor responsabile cu controlul mișcării, reglând producerea de antioxidanți. „Până la descoperirea unui tratament împotriva acestei boli, nu avem la dispoziție decât variante prin care să adaptăm pacienții la evoluția afecțiunii”, explică expertul Akiko Kojima-Yuasa. Specialiștii niponi au constatat, de asemenea, că prețiosul sesaminol se află din abundență în cojile semințelor de susan, care sunt de regulă arun- cate după ce este extras uleiul din acest condiment. După ce au administrat compusul din semințe de susan animalelor de laborator cu Parkinson, cercetătorii au putut observa o creștere a nivelului de dopamină și o îmbunătățire semnificativă a capacităților motorii.

Seminţele, tonice pentru dinți

Seminţele de susan au fost printre primele condimente folosite de oameni. Știința modernă a confirmat existența în această plantă a unui conținut de proteine care îl depășește pe cel al cărnii. Potrivit unei cercetări derulate în cadrul Universității Rutgers, din New Jersey, SUA, glanda hipofiză secretă un hormon compus în special din proteine, elementele nutritive pe care le conţine susanul fiind indispensabile dezvoltării acestei glande, care are rol în buna funcţionare a organelor și funcțiilor sexuale. Prin urmare, seminţele de susan sunt recomandate atât femeilor, cât şi bărbaţilor. În plus, seminţele de susan sunt tonice, regenerante pentru oase şi pentru dinţi. Alte beneficii pentru sănătate ale susanului includ aportul de fibre, care asigură o bună digestie și o detoxificare optimă a organismului, fiind, totodată, importante pentru reducerea riscului de boli de inimă, de cancer, de obezitate şi de diabet de tip II.

Cercetătorii de la Universitatea din Osaka pregătesc primele teste clinice cu sesaminol pe pacienți umani, considerând că s-ar putea realiza „un tratament eficient împotriva Parkinson, care are la bază o resursă ieftină, naturală și la îndemână“

Scade colesterolul şi trigliceridele

Studiile internaționale au confirmat faptul că un consum regulat de seminţe de susan ajută la scăderea nivelului de colesterol şi de trigliceride, binecunoscuți factori de risc pentru instalarea bolilor de inimă. În urma unui experiment la care au participat 38 de voluntari cu un nivel ridicat de lipide în sânge, cărora li s-au dat să consume câte 40 de grame de seminţe de susan zilnic, timp de două luni, s-a înregistrat o reducere semnificativă a colesterolului „rău” şi a nivelului trigliceridelor din sânge. De asemenea, semințele de susan sunt bogate în magneziu, care contribuie la scăderea tensiunii arteriale.