Main menu

header

825 6 1de Simona Soare Ghișea şi Daniel Alexandrescu

Ulcerul varicos este cea mai frecventă formă de ulcer de piele. Acest tip de rană deschisă, cu vindecare întârziată, prezentă fie pe gleznă, fie pe partea mediană a piciorului, afectează cu preponderență persoanele cu vârsta peste 60 de ani. În lipsa unui tratament adecvat, ulcerul se poate extinde, ajungându-se, în cazuri foarte rare, până la invaliditate. Există, însă, remedii fitoterapeutice de un real ajutor în această afecțiune. Care sunt acestea, aflați de la Adriana Giugula (foto), fitoterapeut și specialist în nutriție (0722.222.403; www.adrianagiugula.ro).

Pericol: ortostatismul, poziţia în picioare mai mult de o oră!

- Care sunt cauzele apariției acestei boli?

- Factorii care duc la apariția ulcerului varicos sunt fie congenitali, fie determinați de stilul de viață nesănătos: fumat, alimentație dezechilibrată, stres, alocool, obezitate. Un factor de risc important este și ortostatismul prelungit (poziția în picioare mai mult de o oră). Când circulația este proastă la nivelul picioarelor, sângele stagnează în vene, apare inflamarea stratului superior al pielii, acesta începând să se erodeze, ceea ce face să se dezvolte ulcerul varicos. Simptomele sunt ulcerația la nivelul pielii, însoțită de parestezii, dureri și roșeață locală. Cu ajutorul tratamentelor naturiste, dar și al celor alopate, atunci când este cazul, boala poate fi stagnată sau chiar vindecată.

- Ce este de făcut pentru obținerea unor rezultate favorabile de durată?

- Cele mai susceptibile să dezvolte ulcer varicos sunt persoanele în vârstă, care au deja o circulație sangvină proastă, tromboflebită, vene varicoase, stază venoasă, însă nici tinerii nu sunt feriți. Pentru a obține efecte pozitive și de lungă durată, este nevoie de adoptarea unui nou stil de viață, mult mai echilibrat din toate punctele de vedere: fitoterapie, alimentație, oxigenare, hidratare, mișcare, relaxare și odihnă.

„Cartoful crud, folosit pentru cataplasme”

825 6 2- Care sunt remediile fitoterapeutice pe care le recomandați pentru această afecțiune?

- Este vremea urzicilor și recomand o infuzie din 50-60 g frunze mărunțite la un litru de apă în clocot. Infuzia se lasă acoperită 20-30 de minute, se strecoară și se fac băi locale. Tinctura de urzică completează foarte bine tratamentul local. Se administrează intern, de trei ori pe zi, câte 30 de picături, cu 30 de minute înainte de masă. Se pot consuma și ceaiuri, zilnic, iar mâncarea de urzici, în această perioadă, este bine să fie consumată săptămânal. Urzica este un ajutor prețios în ulcerul varicos. Aceasta conține concentrații mari de clorofilă, betacaroten, flavonoide (quercitină), histamină, serotonină, colină, acetilcolină, vitaminele C, K, B2, săruri minerale. Acțiunea ei farmacologică este amplă, fiind, printre altele, și stimulantă a circulației sangvine, remineralizantă, depurativă, antiseptică, antihemoragică, vasodilatatoare, hipotensoare. Un alt remediu este decoctul din frunze uscate și măcinate de alun. Pentru a-l prepara, este nevoie de o lingură cu plantă la 200 ml apă. Se fierbe cinci minute, se acoperă și se lasă la răcit, apoi se strecoară și se badijonează local, de mai multe ori pe zi, zona afectată. De asemenea, cartoful crud, curățat de coajă, ras, poate fi folosit pentru cataplasme ce se aplică local. Se pot face spălături și comprese locale și cu ceai de gălbenele: două linguri cu plantă, adăugate la 250 ml apă, se dau în clocot, se acoperă 20 de minute și se strecoară.

„Tinctura de propolis este o alegere ideală”

825 6 3- Ce tincturi pot fi de folos?

- Tratamentul poate fi completat cu tincturi (tătăneasă, răşină de brad, castan, anghinare), tincturi sau capsule (păpădie, salvie), siropuri (măceşe, urzică, salvie). Tinctura de propolis, administrată intern, este o alegere foarte bună pentru această afecțiune. Este nevoie de 15-20 de picături, de două ori pe zi. Să nu uităm și de alte daruri ale naturii pe care le putem folosi în cure de 10, 14 sau 21 zile, la recomandarea specialistului. Acesta poate sugera o cură cu suc de păpădie, câte 200 ml de două ori pe zi sau o cură cu lucernă pulbere, o linguriță de trei ori pe zi. Sucul de orz verde este un alt remediu adjuvant și se administrează câte 50 ml, de trei ori pe zi, sau câte o linguriță cu pulbere dizolvată în 100 ml apă, de trei ori pe zi, înainte cu 30 de minute de masă.

- Remediile fitoterapeutice pot interacționa cu medicația prescrisă de doctor?

- Sunt scheme de tratament în funcție de mai multe aspecte ce țin de unicitatea fiecărui pacient, de istoricul propriu medical. Uneori, fitoterapia poate să interacționeze cu medicația prescrisă de medicul alopat, de aceea este indicată o colaborare între fitoterapeut și medicul specialist.

„Mersul desculț pe pământ diminuează inflamațiile”

- Ce alte remedii pot ajuta la gestionarea simptomelor ulcerului varicos?

- Recomand remediile conservatoare, precum evitarea ortostatismului, echilibrul ponderal, purtarea ciorapilor elastici sau a bandajelor compresive, nevoia repausului la pat cu membrele inferioare ridicate, pentru a scădea presiunea venoasă locală. Hidroterapia, ce constă în comprese reci pe gambe, și băile simple, urmate de duș scoțian, pot fi de un real ajutor. Un remediu extraordinar este mersul desculț pe pământ, prin zăpadă, în iarbă, dimineața, la răsăritul soarelui. Practicat zilnic, timp de cinci minute, inflamațiile sunt reduse: venele se strâng în tot corpul și toxinele sunt eliminate din sânge, se accelerează mișcarea limfatică și corpul se detoxifică. Pe măsură ce terminațiile nervoase din piele sunt activate la atingerea pământului rece, inima începe să bată mai repede și respirația se intensifică, producându-se astfel o oxigenare mai bună a țesuturilor.

- Ce alimente sunt benefice?

- Circa 80% din alimentația zilnică trebuie să fie bazată pe fructe și legume crude sau preparate la abur sau la cuptor, fără prăjeli. Sucurile proaspete de legume, salatele din frunze verzi, semințele crude și înmuiate în apă cu patru-cinci ore înainte de consum sunt alte alimente recomandate. Iată doar două alimente benefice în cazul ulcerelor varicoase, datorită conținutului lor de germaniu: ceapa și usturoiul românesc. Nu pot să nu amintesc cât de importante sunt starea noastră interioră, echilibrul mental-emoțional, relația bună cu semenii și, înainte de orice, relația cu Dumnezeu. Iar în această direcție, o să parafrazez binecunoscuta recomandare: Pentru o viață sănătoasă, consumaţi zilnic zâmbete, bucurie și iubire.

Este nevoie de exerciţii musculare (mersul pe vârful picioarelor) şi de plimbări, cel puţin 30 de minute, de două ori pe zi, pentru că astfel se acţionează pompa musculară a gambelor

„Vitamina C cu bioflavonoide poate vindeca rănile“

- Cât de importante sunt vitaminele și mineralele în această afecțiune?

- Plantele pot fi completate cu anumite suplimente naturale recomandate de specialist, într-o schemă de tratament personalizată, în urma unor analize medicale. Poate fi benefic cartilajul de rechin, pentru că îmbunătățește integritatea vaselor de sânge. De asemenea, coenzima Q10, însoțită de coenzima A, intensifică oxigenarea țesuturilor și ajută la detoxifierea organismului. Extractul din semințe de struguri este un bun antioxidant, iar vitamina C cu bioflavonoide ajută la vindecarea rănilor și la sănătatea vaselor de sânge. Argintul coloidal este un alt remediu local, cunoscut pentru efectul său antiseptic cu spectru larg, pentru că facilitează vindecarea și diminuarea inflamațiilor. Zincul impulsionează sistemul imunitar și contribuie la vindecarea mai rapidă a rănilor. Uleiul din semințe de in, ce se găsește și în unele suplimente pe bază de Omega 3, reduce formarea cheagurilor și menține elasticitatea vaselor de sânge.