Main menu

header

824 9 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Una dintre cele mai redutabile plante vindecătoare vine din Antichitate cu o mulțime de beneficii pentru sănătate. Acacia, adevărat terapeut al naturii, surprinde prin diversitatea acțiunii sale asupra anumitor boli dintre cele mai frecvente.

Alină durerile în gât

Folosită de secole în medicina alternativă, acacia a fost un vindecător de top și pe vremea egiptenilor, care foloseau această plantă deopotrivă în alimentație și împotriva hemoroizilor. Europenii descopereau acacia în secolul al XVIII-lea și imediat planta a intrat, ca pulbere, zdrobită sau în formă gumată, ori chiar întreagă, în cultura gastronomică și în terapiile complementare ale lumii occidentale. De-a lungul timpului, acacia a demonstrat capacitatea de a atenua iritațiile și inflamațiile, fiind deseori utilizată extern, pentru a alina suferința generată de gâtul umflat sau în prevenirea gingivitei, notează healthline.com. De altfel, acacia este introdusă în numeroase formule de îngrijire orală. Potrivit rezultatelor unui studiu recent, pulberea de acacia poate curăța în proporții semnificative placa bacteriană, în cazul unora dintre voluntari înregistrându-se chiar o eficacitate de 100%.

Accelerează cicatrizarea rănilor

Acacia este în multe cazuri un tratament naturist foarte eficient împotriva sângerării abundente a unor răni. Potrivit cercetărilor extinse care au studiat proprietățile plantei, această acțiune este generată de prezența în plantă a alcaloizilor și flavonoizilor. Unul dintre studiile citate de literatura de specialitate a pus în evidență faptul că extractul de plantă a avut efect mai rapid chiar decât al tratamentelor standard, accelerând, totodată, și vindecarea de după sângerare. Alte cercetări pe animale de laborator au evidențiat faptul că planta poate fi de ajutor în tratarea ulcerelor și, de asemenea, că are acțiune rapidă asupra disconfortului stomacal. Experții pun acest efect pe seama prezenței în plantă a fibrelor, care asigură o bună detoxificare a sistemului digestiv. În același timp, în forma sa gumată, acacia este utilizată cu succes împotriva colesterolului mărit, a cărui gestionare este benefică pentru sănătatea cardiovasculară. De asemenea, fibrele din plantă susțin și o scădere sănătoasă în greutate.