Main menu

header

Atunci când acidul din stomac este regurgitat în esofag, putem vorbi despre reflux gastroesofagian sau despre reflux acid. Această situaţie apare în momentul în care valva musculară ce controlează intrarea în stomac este slabă. Dacă acest reflux continuă vreme îndelungată, poate produce esofagită.

Stresul, una dintre cauze
     O persoană poate să îşi dea seama dacă suferă de reflux acid dacă are o senzaţie de arsură dureroasă la nivelul esofagului. Acest reflux poate apărea şi când persoana stă întinsă (mai ales după ce a mâncat). Cauzele ce stau la baza acestei anomalii sunt fie hernia hiatală, fie obiceiul de a mânca foarte mult la o masă sau tulburările vezicii biliare ori stresul şi chiar, culmea, hainele strâmte. Plantele ajutătoare în acest caz sunt: busuiocul, roiniţa, muşeţelul etc. Roiniţa. Pregătiţi o cană cu apă opărită în care puneţi trei grame de frunze.

    Lăsaţi la infuzat cinci minute şi apoi strecuraţi. Persoana suferindă trebuie să bea câte o cană la prânz şi una seara.  Muşeţel. Opăriţi o linguriţă cu frunze uscate într-o cană cu apă. După zece minute strecuraţi. Trebuie ca bolnavul să bea câte o cană din această infuzie înaintea celor trei mese principale.  Busuioc. Preparaţi o infuzie din şase grame de plantă peste care se pune o cană cu apă fiartă. Ţineţi zece minute şi strecuraţi. Din acest ceai beţi 250 ml zilnic, fără să îndulciţi!  Măghiran. Infuzaţi un sfert de oră o linguriţă cu plantă într-o cană cu apă clocotită. Strecuraţi cu atenţie. Beţi trei căni pe zi.
Elena Şerban