Main menu

header

823 8 1de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Paula Normandale (foto) este un binecunoscut fitoterapeut din Marea Britanie, cu o experiență de peste 15 ani și cu pregătire de patru ani în domeniu, la Colegiul East Sussex, unde, după absolvire, a trecut în spatele catedrei. Normandale detaliază, într-un interviu, despre beneficiile pentru sănătate ale unui număr de produse naturiste, în principal tincturi.

„Am atras și foarte mulți tineri spre acest tip de tratamente”

- Cum este privită fitoterapia în societatea modernă?

- Per ansamblu, constat că interesul este în continuă creștere. Când am intrat în acest domeniu, în 1993, exista doar un colegiu în toată Marea Britanie unde se putea învăța această specialitate la cele mai înalte standarde. Acum sunt mai multe universități în toată țara care au astfel de cursuri de medicină alternativă și fitoterapie.

- Cine sunt cei care vă cer ajutorul?

- Clienții mei sunt persoane din toate categoriile sociale, de toate vârstele și cu afecțiuni dintre cele mai diverse, ceea ce atestă puterea vindecătoare extinsă a plantelor medicinale. Deși în general predomină persoanele trecute de vârsta a doua, și care sunt de regulă pe medicație clasică, am atras și foarte mulți tineri spre acest tip de tratamente, convingându-i de puterea acestor formule care nu dau dependență, nu interferează cu medicamentele, nu influențează rata de detoxificare și nu au efecte secundare.

„Am luat echinacea zilnic timp de șapte ani, fără întrerupere!”

- Care este efectul tincturilor în cazul afecțiunilor, dar și la capitolul prevenție?

- O tinctură reprezintă de regulă extragerea ingredientelor active și inactive ale unei plante într-o soluție de alcool sau apă. În prezent, tincturile care se găsesc în magazinele naturiste sunt realizate folosind un amestec de alcool și apă, în procente care variază de la caz la caz. Este important pentru pacienți să știe că aceste formule naturiste pot fi utilizate deopotrivă în cazuri de boli cronice sau acute.

- Pot fi administrate tincturile pe tot parcursul anului?

- Multe formule de tincturi pot fi utilizate permanent, altele este mai bine să fie administrate o perioadă limitată. Am foarte mulți pacienți care țin sub control afecțiuni de care suferă de mulți ani cu ajutorul acestor tincturi și care dacă ar folosi medicamente în același scop, și-ar deteriora serios starea. În plus, dezbaterile și controversele legate de administrarea unor plante pe termen foarte lung sunt constant infirmate de rezultatele unor studii. Echinacea, de pildă, a fost în mijlocul unei astfel de polemici, dar cercetările au arătat că administrarea acesteia, la sfatul specialistului și în dozele prescrise, nu aduce decât avantaje. Personal, am luat echinacea zilnic timp de șapte ani, fără întrerupere. De asemenea, menta, mușețelul, feniculul, ghimbirul, turmericul și în general ierburile care se folosesc și în bucătărie pot fi administrate ca tratament fără probleme, toată viața.

„Folosesc preponderent ierburi uscate, cu câteva excepţii notabile”

823 8 2- Care sunt cele mai bune plante pentru tincturi?

- La majoritatea produselor mele folosesc preponderent ierburi uscate, cu câteva excepții notabile. Principala problemă fiind riscul de contaminare a produselor, utilizez plante din surse bio, pentru maximum de siguranță. De fiecare dată când mă aprovizionez cu tincturi gata făcute pentru dispensarul pe care îl conduc, apelez la furnizori cu reputație, care îmi pot furniza, la cerere, rezultatele testelor care să ateste că ingredientul principal este ceea ce trebuie să fie și că în produs există suficientă plantă cât să se asigure eficiența tincturii respective. În felul acesta, nu risc niciodată să recomand sau să tratez cu o formulă care nu respectă întocmai toate standardele, ca la carte.

- Cum se administrează aceste tincturi, pentru efecte maxime?

- În general, copiii pot lua până la zece picături, iar adulții până la 20 de picături. Pentru boli acute, o tinctură poate fi administrată și din oră în oră sau de trei ori pe zi. De pildă, la primele semne de răceală, recomand echinacea de mai multe ori în 24 de ore, iar preventiv, o dată pe zi. Pentru o infecție a pielii se poate administra turmeric de patru ori zilnic, pentru problemele digestive există formule specifice care pot fi luate de trei ori pe zi, câte o doză înainte de masă, iar pentru problemele respiratorii există tincturi dedicate, care pot fi luate de până la cinci ori pe zi.

„Amestecul dintre fenicul și mușețel este un excelent tonic digestiv”

- Pot fi combinate tincturile pentru a li se potența efectul?

- Dacă se personalizează formula, tincturile pot fi combinate, având efecte benefice. De pildă, combinația dintre fenicul și mușețel este un excelent tonic digestiv, care rezolvă multe probleme la acest nivel, cea de usturoi și turmeric este excepțională împotriva colesterolului mărit, având în plus și acțiune antioxidantă. Exemplele pot continua. În același timp, este bine de știut că aceste amestecuri de plante pot sta la baza unor ceaiuri sau altor tipuri de leacuri, cum sunt cremele sau compresele, care pot înlocui tinctura, dacă această formulă nu este pe placul pacientului.

- Care sunt secretele unei tincturi eficiente?

- Pentru o rezistență îndelungată, o tinctură trebuie să fie făcută cu alcool de 25 de grade, planta trebuie tocată foarte fin sau făcută pulbere, frunzele trebuie să fie impecabile, iar atunci când se folosesc rădăcini, se menține coaja acestora. Ingredientele indicate, în cantitățile potrivite, măsurate cât mai precis, se pun în vase ușor de sigilat și se țin la loc cald două-trei săptămâni, agitându-se în fiecare zi. După acest răstimp, unul dintre secretele unei tincturi reușite este strecurarea printr-o pânză din bumbac fin, iar lichidul care rezultă trebuie păstrat într-o sticlă închisă la culoare.

„Natura oferă soluții la mai toate problemele de sănătate”

- Care sunt beneficiile principale ale utilizării tincturilor?

- Fiind un preparat concentrat, uşor de administrat, tinctura poate fi luată și în călătorii. Dacă o persoană știe că are anumite predispoziții, mai ales dacă merge într-un loc străin, tinctura poate fi o soluție cu efecte rapide, întrucât reprezintă esența plantei tămăduitoare. Gestul de a picura câţiva stropi din esenţa de plante poate face bine și trupului, şi psihicului. În același timp, folosirea tincturilor ar putea să fie parte din prevenţie. Se pot folosi tincturi digestive, calmante, pentru creşterea şi menţinerea imunităţii, pentru alungarea stresului etc.

- Care sunt argumentele în virtutea cărora se recomandă apelul la tincturi în particular și la produsele naturiste în general?

- De fiecare dată când o persoană nu este în cea mai bună formă, mai ales dacă nu este vorba despre o boală cronică sau acută, în loc să caute cele mai la îndemână medicamente de sinteză chimică, își poate îndrepta atenţia asupra naturii, care oferă soluţii la mai toate problemele de sănătate.

„Răşinile au nevoie de alcool de 90 de grade“

- Cum se poate păstra o tinctură în așa fel încât să aibă efect mai mult timp?

- Depinde de materia primă. În timp ce o rășină, cum este mirtul, trebuie extrasă într-o tinctură cu alcool de 90 de grade, plantele cu uleiuri esențiale au nevoie de alcool de 45 de grade pentru a le fi extrase cel mai bine principiile active. Dacă alcoolul este potrivit pentru plantă, o tinctură poate dura pe termen nedeterminat. Dar, ca idee generală, este mai bine să avem la îndemână o tinctură în alcool de 25 de grade decât să nu avem nimic…