Main menu

header

de Elena Şerban

Vara, o felie de pepene roşu sau galben ne învigorează. De altfel, doar gândul la pepenele roşu sau galben ce „zace în frigider”, aşteptându-ne, ne face să ne simţim mai bine. Însă, dincolo de efectul imediat, există mai multe motive pentru care ar trebui ca în fiecare vară să nu ocolim bostănăriile şi să mâncăm din plin pepene roşu ori galben. Nu doar datorită gustului bun, ci şi a faptului că are printre componenţi vitamina A, C, B6, dar şi potasiu.

Previne apariţia tumorilor la prostată
Deşi suntem obişnuiţi să credem că tot ce este gustos îngraşă, iată că de data aceasta nu e deloc aşa.
1. Pepenele are puţine calorii;
2. Pepenele roşu are din plin licopeină, un antioxidant ce luptă cu bolile cardiace, dar şi cu cancerul la prostată. Deşi se ştia că şi tomatele au în componenţă o mare cantitate de licopeină, dezavantajul la aceste legume este că ele se consumă în special gătite. Oricum, cantitatea de licopeină din pepene este cu circa 40% mai mare decât în roşii!
3. Un alt motiv pentru a mânca zemosul fruct, este acela că o cantitate de două felii de pepene pe zi vă asigură jumătate din necesarul de vitamina C;
4. Pepenele luptă cu infecţiile. Mulțumită conţinutului de betacaroten, substanţă de care organismul uman are nevoie pentru a sintetiza vitamina A, sucul de pepene este excelent în lupta cu orice tip de infecţie. Sucul este obţinut prin simpla stoarcere a unei felii de pepene. Nu adăugaţi zahăr sau miere!
5. Potasiul, care se întâlneşte în pepene, controlează tensiunea sângelui, fapt ce îl recomandă ca o gustare excelentă în situaţiile stresante;
6. Afecţiunile se vindecă mai uşor dacă veţi consuma pepene (mai ales cel cu coaja portocalie sau verzuie). Aceste soiuri (turkistanii) sunt printre puţinele leguminoase care au în componenţă citrullină, un aminoacid cu efecte vasodilatatoare, la fel ca şi… Viagra.

Pont! Este indicat să mâncaţi pepene înainte de servirea meselor, datorită proprietăţilor depurative, puternic diuretice şi laxative.