Main menu

header

de Elena Şerban

Cu o denumire neobişnuită pentru o plantă, popâlnicul iepuresc, numit şi trei răi, este o specie ce aparţine familiei Ranunculaceae.
Planta creşte frecvent în pădurile de foioase de deal şi de munte.
De la aceasta se foloseşte, în scopuri terapeutice, partea aeriană a plantei înflorite. Pentru a fi folosită în fitoterapie, se recoltează prin smulgere, în lunile de început de primăvară, martie-aprilie. Partea aeriană conţine gicozide (hepatolobină, anemonină) şi tanin, datorită cărora popâlnicul iepuresc e astringent, antiinflamator, uşor expectorant şi hepatoprotector.

Gargară, pentru faringite cronice
Spre deosebire de alte plante medicinale, la care nu contează foarte mult modul în care se prezintă părţile utile pentru realizarea preparatelor, la popâlnic se folosesc părţile în stare prospătă pentru tinctură sau uscate pentru ceai. Preparatele sunt utilizate atât în uz intern, cât şi extern.
Dacă este întrebuinţat în uz intern, popâlnicul trebuie amestecat cu alte plante medicinale. Acesta are eficienţă în boli hepatice, gastrită şi meteorism, crampe intestinale, retenţie hidrică de natură hepatică, ascită, bronşită şi traheită cronică.
În uz extern, se fac gargare cu infuzie pentru stomatite, faringite cronice, dureri de gât. Dacă este vorba de plăgi inflamate, se realizează comprese cu infuzie şi se aplică pe zona afectată.
Pentru comprese, preparaţi o infuzie din trei linguri cu plantă opărit cu 250 ml de apă.
Popâlnicul iepuresc este contraindicat în constipaţiile rebele, precum şi în bronşitele şi în colecistopatiile acute.

Important! Depăşirea dozelor, în administrare internă, poate induce vomă, hemoragii digestive, cefalee, colici, aritmii cardiace, perturbări respiratorii!