Main menu

header

de Claudia Stan

Despre salcie au scris poeţii, iar pictorii au inclus-o în operele lor pentru farmecul pe care îl are. De Florii, toţi creştinii împletesc coroniţe din ramurile ei şi le duc la biserici pentru a fi sfinţite. Dar salcia este mai mult de atât. Cel de Sus pare că i-a dăruit şi rolul de a ajuta oamenii în vindecarea diverselor boli.

Combate stările de insomnie
Salcia este folosită pe scară largă în industria farmaceutică. Substanţele pe care salcia le conţine ajută în calmarea durerilor, fiind un bun analgezic natural şi antireumatic. Se recomandă consumul decoctului din scoarţa ramurilor tinere sau a frunzelor şi florilor (mărţişorii), ce se prepară astfel: se iau 50 g de scoarţă şi se fierb un sfert de oră, după care se consumă câte două căni pe zi. În plus, salcia înlătură stările de insomnie şi vindecă febra. De asemenea, decoctul ajută în diminuarea durerilor cauzate de dismenoree, calmează hiperaciditatea gastrică şi diareea.

Reduce febra musculară
Consumarea ceaiului şi băile cu infuzie de salcie sunt recomandate pentru calmarea durerilor şi a febrei musculare. Scoarţa rămasă după fierbere se va aplica pe locul afectat de durerile reumatice şi se va acoperi cu un tifon steril. Totodată, băile cu infuzie de salcie (400 g de scoarţă se fierb în doi litri de apă timp de zece minute, după care se adaugă în apa pentru baie) sunt recomandate persoanelor care au o transpiraţie abundentă, indiferent de anotimp. Mai mult, rănile se vor cicatriza rapid, dacă le veţi tampona cu infuzie, salcia fiind un dezinfectant natural de mare preţ. Femeile care au leucoree pot opta pentru spălăturile locale cu un decoct concentrat din scoarţa salciei (100 g la 500 ml de apă). Procedura trebuie urmată de două ori pe zi, dimineaţa şi seara.

Precauţie! Nu se recomandă consumul produselor din salcie celor care suferă de boli renale sau de astm bronşic!