Main menu

header

de Elena Şerban

Coarnele, micuţele bobiţe ovoide cu gust acrişor-aromat, sunt unele dintre cele mai bune fructe. Din păcate, nu sunt atât de apreciate pe cât ar trebui. Asta în ciuda faptului că ar putea reprezenta o alternativă naturală pentru industria alimentară (din aceste fructe se pot face sucuri, compoturi, gemuri, lichioruri etc.).

Preparate antidiareice
Coarnele conţin glucide, acizi organici, multă vitamină C, pigmenţi vegetali, pectine, tanin şi săruri minerale. Nu doar fructele, ce conţin pectine şi malat de calciu, sunt bune, ci şi scoarţa şi frunzele, ce au reale proprietăţi fitoterapeutice, datorită taninului şi a principiului amar.
Pentru a fi folosită în fitoterapie, scoarţa trebuie recoltată primăvara devreme sau toamna târziu de pe lujerii de unu-doi ani. Frunzele tinere trebuie recoltate primăvara, la sfârşitul perioadei de înflorire. După uscare, aceste frunze sunt excelente pentru un ceai cu puternice efecte antidiareice. În acest sens, opăriţi două linguriţe cu frunze uscate cu o cană cu apă.
Tot cu efecte antidiarice este şi preparatul realizat prin fierberea unei linguri cu scoarţă de corn (uscată şi mărunţită) în 300 ml de apă. Fierbeţi până ce în vas rămân circa 200 ml de lichid.
Decoctul nu înlătură doar diareea, ci este excelent şi în lupta contra febrei şi a erizipelului (boală infecţioasă acută a tegumentelor, caracterizată prin apariţia unui placard dermitic.
Ceaiul antidiareic se poate prepara şi din coarne uscate.

Siropul, adorat de cei mici
Coarnele proaspete pot fi folosite şi la prepararea unui sirop delicios, ce stimulează pofta de mâncare a micuţilor. Siropul se prepară după următoarea reţetă: stoarceţi câteva sute de coarne până obţineţi o cană cu suc. Amestecaţi cu o jumătate de kilogram de zahăr într-un vas ce se află pe foc. Când s-a topit zahărul şi amestecul a dat în clocot, adăugaţi puţină apă. După câteva minute, stingeţi focul. După ce s-a răcit, puneţi siropul în sticle colorate, ce se astupă etanş şi păstraţi-le la loc răcoros şi întunecos (frigider sau beci).
Siropul se consumă diluat  sau doar ca îndulcitor de ceai, oferindu-i acestuia un gust foarte aromat.

Prudenţă!

La unele persoane care mănâncă multe coarne se pot manifesta fenomene digestive neplăcute (fermentaţii intestinale, greaţă, balonare), ce încetează în momentul în care nu se mai consumă aceste fructe