Main menu

header

804 6 1de Călin Popa şi Carmen Bădulescu

Populare, delicioase, afinele sunt mult mai mult decât fructe pline de savoare și culoare. Cercetările oamenilor de știință le-au inclus în categoria superalimentelor, dat fiind un conținut de excepție de compuși cu proprietăți extraordinare.

Tratament natural al sindromului de colon iritabil

Încărcate cu așa-numite ingrediente bioactive de top, afinele țin la distanță numeroase afecțiuni. Potrivit unei cercetări de dată recentă, derulată în cadrul Universității din Tokyo, poprietățile imunosupresive ale afinelor pun aceste fructe în fruntea listei unor tratamente eficiente împo- triva unei boli care a ajuns la niveluri alarmante în toată lumea: sindromul colonului iritabil. „Pentru prevenirea anumitor afecțiuni, este foarte important să putem identifica acei compuși benefici și să determinăm mecanismul prin care răspunde orga- nismul. Datele noastre arată că pterostilbena din afine este un compus care poate deschide drumul pentru tratamente noi, naturale, direcționate spre sindromul colonului iritabil”, explică doctor Takuya Yashiro.

Blochează creșterea rapidă a glicemiei

Afinele au un efect remarcabil și asupra unei alte afecțiuni metabolice grave, ajunsă epidemie mondială și cu proiecții sumbre pentru sănătatea publică a lumii - diabetul. Aceste fructe sunt sărace în calorii și grăsimi - 100 de grame de afine proaspete conțin 57 de calorii - însă abundă în substanțe nutritive esențiale organismului. Majoritatea carbohidraților din compoziția afinelor sunt dați de glucoză și fructoză, și totuși indicele glicemic al acestor fructe este destul de mic, motiv pentru care pot fi consumate de persoanele care suferă de diabet. Specialiștii canadieni au descoperit, în cadrul unui studiu recent, că antocianinele din afine au efecte benefice în controlul zahărului din sânge. În cadrul experimentului, voluntarii care au consumat zilnic două smoothie-uri cu un conținut ridicat de afine au prezentat un risc mai scăzut de a avea rezistență la insulină și, implicit, de a dezvolta diabet. Totodată, consumul de afine după o masă bogată în carbohidrați blochează anumite enzime digestive care duc la creșterea rapidă a glicemiei. Afinele sunt o sursă bună de magneziu și vitaminele K și C, care, alături de amintitele antocianine și de polufenoli, reprezintă un cocteil de compuși extrem de valoroși, cu acțiune directă asupra inimii. În aceste condiții, potrivit experților americani de la Universitatea din Oklahoma, delicioasele fructe reduc factorii care declanșează bolile cardiovasculare, în special în cazul bărbaților obezi și al femeilor care suferă de sindrom metabolic. Alte cercetări au pus în evidență faptul că aceste fructe, consumate zilnic, determină o îmbunătățire a tensiunii arteriale și reduc riscul de înfundare a arterelor în cazul femeilor aflate la postmenopauză, cu prehiper- tensiune și hipertensiune. În același timp, consumul de afine este creditat cu proprietatea de a împiedica oxidarea colesterolului „rău” (LDL), un factor care se află în strânsă legătură cu declanșarea bolilor de inimă. Studii extinse, derulate pe zeci de mii de voluntari, au reflectat faptul că aportul de antocianine din afine poate reduce cu până la 32% riscul de apariție a infarctului.

Îmbunătățesc semnalele dintre celulele creierului

Stresul oxidativ poate accelera procesul de îmbătrânire al creierului, afectând toate funcțiile acestuia. Potrivit unui studiu realizat pe animale de laborator în cadrul Universității Tufts, din Boston, Massachusetts, antioxidanții din afine împiedică declinul cognitiv și îmbunătățesc semnalele dintre celulele creierului. Astfel, are loc creșterea capacității de învățare și memorare. În plus, prin conținutul de flavonoide, afinele ameliorează starea de spirit și reduc stările depresive. De asemenea, consumul de afine generează beneficii la nivel urinar. Astfel, potrivit unor studii de dată recentă, aceste fructe conțin substanțe care ajută la combaterea infecțiilor și împiedică bacteriile să se prindă de pereții vezicii urinare, reducând astfel riscul de apariție a simptomelor precum durere, usturimi, micțiuni dese sau cu sânge.

Reduc cu o treime riscul de cancer ovarian

În calitate de campioane mondiale ale conținutului de antioxidanți, afinele au proprietatea certificată de studii și experimente de a întârzia îmbătrânirea și de a elimina efectele radicalilor liberi asupra organismului. Totodată, aceste fructe s-au dovedit a fi de ajutor și în prevenirea, ca și în tratarea cancerului, grație prezenței acelorași compuși care au dus acestor fructe vestea de vindecători naturali. În cadrul unor studii extinse, s-a constatat faptul că afinele pot inhiba proliferarea celulelor canceroase din colon şi pot induce moartea programată a acestor celule, fără să le afecteze pe cele sănătoase. În cadrul studiilor, a fost observată, de asemenea, o reducere semnificativă, cu până la o treime, a riscului de instalare a cancerului ovarian.

Vin de hac metalelor grele din corp: mercur sau plumb

Datorită proprietăților antioxidante, afinele pot întârzia îmbătrânirea oculară și, implicit, declanșarea unor afecțiuni precum degenerescența maculară, cataracta, miopia, xeroftalmia (uscarea ochilor) și infecțiile oculare. Aceste fructe conțin carotenoizi (luteină, zeaxantină), flavonoide (resveratrol, quercitină), care, împreună, lucrează pentru menținerea sănătății ochilor. De altfel, aceiași antioxidanți ajută la fortificarea sistemului imunitar, reducând astfel riscul apariției afecțiunilor cauzate de virusuri sau de bacterii. În același timp, potrivit specialiștilor, antocianinele din compoziția afinelor contribuie la eliminarea metalelor grele din corp - mercur, plumb, cadmiu și arsenic.

Afinele în stare proaspătă păstrează cele mai multe substanțe nutritive

Tort cu iaurt şi afine

804 6 2Ingrediente. Pentru blat: 4 ouă, 120 g zahăr, 120 g făină, 1 linguriţă cu praf de copt. Pentru cremă: 900 g iaurt, 150 g zahăr pudră, 150 g dulceaţă de afine, 1 plic cu gelatină. Pentru glazură: 100 g ciocolată amăruie, 100 ml frişcă lichidă.

Mod de preparare: ouăle se amestecă cu zahărul, apoi se pun pe baie de aburi şi se încălzesc puţin, se mixează până când amestecul se răceşte şi îşi dublează volumul. Se pun făina şi praful de copt şi se amestecă bine, cu o lingură de lemn. Compoziţia se toarnă într-o tavă unsă cu puţin unt şi tapetată cu făină. Blatul se coace aproximativ 20 de minute, apoi se lasă la răcit. Pentru cremă se amestecă iaurtul cu dulceaţa de afine şi zahărul pudră. Gelatina se pune în apă rece, să se înmoaie, timp de zece minute, apoi se scoate din apă şi, într-un vas, se pune la topit pe baie de aburi, după care se adaugă cu o lingură puţin iaurt şi se bate cu telul, repetând operația până se încorporează tot iaurtul. Se lasă la răcit în frigider două ore, să se întărească puţin, pentru a putea pune crema pe blat. Pentru glazură, se fierbe frişca lichidă, apoi se toarnă peste ciocolata ruptă bucăţi şi se amestecă până când se topeşte. La final, peste blat se întinde crema de iaurt, apoi glazura caldă. Tortul asamblat se dă la frigider minimum două ore, după care se poate servi.