Main menu

header

804 9 1de Camelia Onciu

În mod tradițional, rădăcinile de dragavei au fost folosite ca remediu pentru afecțiunile pielii, dar noile cercetări indică o utilizare și mai largă a acestei plante mai puțin cunoscute la noi.

Laxativ natural fără egal

I se mai spune ștevie creață, ștevie galbenă, crestățea, hrenuț, limba-boului, măcrișul-calului și este o plantă erbacee perenă din familia Polygonaceae, din care fac parte și hrișca și rubarba, fiind nativă din Europa. Denumirea științifică a plantei este Rumex crispus și este considerată de agricultori o buruiană agresivă. Dar are și numeroase aplicații medicinale. Puterea vindecătoare a dragaveiului stă în rădăcini. Această plantă nutritivă este bogată în flavonoide, fier și în vitaminele A și C. Mai conține antrachinone, care stimulează zonele din creier responsabile de reglarea peristaltismului, conferind plantei o acțiune laxativă, ceea ce o recomandă în ameliorarea constipației.

Leac pentru sângerări interne

Rădăcinile și frunzele sunt bogate în miricetină, polifenol cu proprietăți antioxidante. Planta conține de două ori mai multă miricetină decât fasolea sau ceapa, de șase ori mai multă decât vinul roșu și de aproximativ 18 ori mai multă decât ceaiul negru. Astfel, dragaveiul ameliorează inflamațiile și previne bolile legate de vârstă. Reduce umflăturile și durerile, fiind o plantă utilă în caz de înțepături de urzică, eczeme și furuncule. Frunzele sunt bogate în quercetin și au proprietăți antihistaminice, hipoglicemiante și antivirale. Semințele de dragavei au 20.000 de unități de vitamina A la jumătate de cană cu plantă. În mod tradițional, rădăcinile au fost folosite ca remediu împotriva paraziților intestinali. Mai mult, întreaga plantă poate fi utilizată pentru tulburări vasculare și sângerări interne.

Siropul, „pansament” în laringite

Rădăcinile uscate ale plantei pot fi preparate sub formă de ceai, pentru tratarea reumatismului, a problemelor hepatice și a durerilor de gât. Se pune o linguriță cu plantă pudră într-o cană cu apă clocotită și se infuzează zece minute. Sunt suficiente două căni pe zi. Decoctul din rădăcini aplicat local poate ajuta la ameliorarea leziunilor pielii. Dacă fierbeţi decoctul cu miere sau cu zahăr de trestie până ajunge la o consistență groasă, obțineţi un sirop util în ameliorarea constipației. Pentru laringite și traheite, se ia câte o linguriță, de trei ori pe zi. Unguentul se aplică local în reumatism. Tinctura se prepară prin macerarea părților zdrobite ale plantei cu alcool pur, diluat cu două părți apă. Apoi se lasă la întuneric timp de o lună întreagă. Luați trei linguri cu tinctură de dragavei înainte de masă, de două ori pe zi, pentru a trata durerile articulare, icterul și scorbutul. În bucătărie, frunzele de dragavei conferă mâncării un gust amar, picant, asemănător cu cel de lămâie. Se adaugă la supe.

Precauţii

Antrachinonele din dragavei pot provoca dependență, astfel încât utilizarea plantei ca laxativ ar trebui să fie temporară și nu o soluție pentru constipație pe termen lung. Frunzele conțin oxalați solubili care pot fi toxici dacă sunt consumați în cantități mari și pot crește riscul de pietre la rinichi. Dragaveiul poate fi toxic în doze mari. Se recomandă să utilizați remedii pe bază de dragavei gata preparate, care se găsesc în magazinele naturiste, și să urmați întocmai dozele prescrise. În fitoterapie, planta se asociază cu alte plante, cum ar fi rădăcina de păpădie sau rădăcina de brusture.