Main menu

header

803 8 1de Camelia Onciu

Colagenul poate fi găsit în oase, piele și articulații. Această substanță proteică este alcătuită din aminoacizi precum glicina, prolina, hidroxiprolina și hidroxilizina, și are rol în regenerarea celulară și a țesutului conjunctiv, contribuind la sănătatea oaselor și a articulațiilor, a plămânilor și a sistemului circulator, dar și a părului, pielii și unghiilor. Tendința actuală este să căutăm surse naturale de colagen. Dacă la o dietă echilibrată adăugați aceste superalimente, veți vedea în curând o diferență în starea generală de sănătate. Așa că puneți deoparte cremele cu colagen și mâncați alimente bogate în colagen.

Clorofila previne îmbătrânirea prematură

803 8 2Plantele cu frunze verzi (spanacul, salata verde, pătrunjelul) sunt bogate în substanțe nutritive, dar este posibil să nu știţi că aceste legume pot preveni ruperea colagenului. Toate alimentele vegetale verzi conțin clorofilă. Oamenii de știință au descoperit că un consum de clorofilă crește cantitatea de compuși recunoscuți drept precursori ai colagenului. În plus, s-a constatat că are o puternică activitate antioxidantă, deci luptă cu radicalii liberi și cu daunele UV, care favorizează îmbătrânirea prematură.

Citricele „îngrijesc” pielea

803 8 3Citricele se află pe lista surselor naturale de colagen. Vitamina C ajută la legarea aminoacizilor, proces necesar pentru formarea colagenului. Potrivit unui studiu, vitamina C este esențială în faza de producție precolagen. În plus, ca antioxidant, vă protejează pielea de toxinele care contribuie la descompunerea colagenului. Vitamina C ajută la regenerarea celulelor pielii, de aceea este adesea adăugată în produsele de îngrijire a pielii și e recomandată pentru prevenirea ridurilor. Prin urmare, nu uitați să adăugați suc de lămâie, grepfrut și portocală în salate, piureuri și rețetele de apă cu vitamine de casă.

Măslinele îi vin de hac acneei

803 8 4Includerea măslinelor negre și verzi în gătit poate fi una dintre cele mai bune soluții pentru o piele sănătoasă. Măslinele au un conținut ridicat de sulf, element care ajută la sintetizarea și prevenirea degradării colagenului. Sulful a fost folosit pentru tratarea dermatitelor, acneei, a grăsimii pielii și la prevenirea înfundării porilor. Puteți găsi sulf în multe produse de îngrijire a pielii, cum ar fi săpunuri și loțiuni.

Spirulina, bogată în aminoacizi

Potrivit unui studiu, spirulina este bogată în fier. O linguriță cu această algă albastru-verzuie are și un conținut ridicat de glicină și prolină, aminoacizii colagenului. Este o sursă excelentă de cupru, unul dintre mineralele importante în producerea colagenului. Singurul dezavantaj al suplimentelor de spirulină este că pot fi puțin cam scumpe și nu au un gust prea atractiv.

Semințele de in, „scut” în faţa ultravioletelor

803 8 5Semințele de in sunt o sursă excelentă de fibre și de acizi grași Omega 3. Ajută la reducerea liniilor și ridurilor. Razele UV excesive produc mutații genetice care pot duce la cancer de piele. Ar trebui să consumați alimente bogate în Omega 3, ceea ce stimulează producția de colagen și reduce și riscul de cancer de piele. Amestecați semințe de in în smoothie-uri și salate sau folosiți-le în salate. Aproximativ un sfert de cană cu nuci conține 2,7 g Omega 3. Aceeași cantitate de semințe de in are aproximativ 6,3 g Omega 3.

Prunele și roșiile, excelente surse de antioxidanți

Radicalii liberi atacă pielea și descompun țesuturile pielii, care provoacă îmbătrânirea pielii. Prunele au un conținut ridicat de antioxidanți care neutralizează acești radicali liberi. Prin urmare, ar trebui să mâncați cinci-şase prune uscate în fiecare zi, deoarece aceste fructe sunt renumite pentru creșterea producției de colagen. Roșiile au un conținut ridicat de licopen, antioxidant care vă poate proteja pielea de daunele provocate de soare și care previne ruperea colagenului. În plus, roșiile au mulți antioxidanți puternici, cum ar fi vitamina C.

Cele mai dulci leacuri: mierea şi ciocolata

Ciocolata este cu adevărat benefică pentru piele, crescând fluxul de sânge la nivelul epidermei și protejând împotriva deteriorării cauzate de razele UV. Pudra de cacao din ciocolată poate contribui la producerea de colagen. Mierea de Manuka este un tip special de miere cu multe proprietăți curative. Utilizată local, poate reda strălucirea pielii. Ajută în procesul de reînnoire a celulelor pielii și la formarea de proteine de colagen sănătoase. Mai mult, mierea de manuka poate ajuta la reducerea petelor.