Main menu

header

800 7 2de Ştefania Băcanu şi Gabriela Comşa

Ciulinul de lapte are calități terapeutice miraculoase, recunoscute, de altfel, din cele mai vechi timpuri. Este un excelent hemostatic și anestezic, iar în Antichitate, vracii îl foloseau ca leac împotriva bolilor sistemului nervos și ale celui digestiv.

Regenerează celulele renale

În scopuri medicinale şi terapeutice, se utilizează partea superioară a plantei care se recoltează chiar în perioada înfloririi, dar și când semințele ajung la maturitate. Se poate întrebuinţa sub formă de infuzie, decoct sau pulbere din seminţe. Potrivit studiilor, un astfel de tratament protejează celulele hepatice, blocând absorbția de toxine în organism, ajută pacienţii să se refacă în urma cronicilor renale şi previne apariţia diferitelor boli, cum ar fi, de exemplu, cele ale tractului digestiv sau tumorile canceroase. În astfel de situaţii, sunt recomandate ceaiurile în cure de două ori pe an, primăvara şi toamna, a câte zece zile fiecare. Dimineaţa şi seara se bea câte o cană de 250 de ml, preparată din două-trei flori uscate sau o linguriţă cu seminţe. Acest remediu va îmbunătăţi vizibil calitatea vieţii pacienţilor.

Frunzele elimină sâcâitorii hemoroizi

Frunzele ciulinului de lapte au un puternic efect antioxidant, care ajută la reducerea nivelului de colesterol din sânge, scade glicemia şi protejează împotriva bolilor de inimă, cum ar fi anghina pectorală. De asemenea, este util la buna funcţionare a splinei, elimină hemoroizii, varicele şi migrenele provocate de stres sau de oboseală. Remediul se găseşte sub formă de capsule şi se administrează câte două pe zi, dimineaţa şi seara, după masă, timp de două săptămâni. O cură pe an este suficientă, dar, dacă afecţiunile sunt mai grave, se pot face chiar şi două diete, cu menţiunea că trebuie discutat cu un medic înainte de tratament. Pentru bolile ficatului, atunci când este mărit, de exemplu, se recomandă folosirea tincturii obţinute din 20 de linguri de seminţe de ciulin, peste care se toarnă alcool până se acoperă, se închide bine şi se lasă la macerat două săptămâni. Se ia câte o linguriţă în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, timp de zece zile.