Main menu

header

799 7 1de Camelia Onciu

Fructele sunt excelente pentru sănătate. Dar beneficiile lor pot fi și mai mari dacă le alegem pe cele cu conținut mic de zahăr. Altfel, riscăm să ne îngrășăm în urma unei cure cu fructe.

Zmeura şi căpşunele opresc îmbătrânirea prematură

Fructele sunt compuse în principal din apă (70 până la 90%), sunt surse de vitamine (vitamina C, vitamina B9 și precursori ai vitaminei A), oligoelemente (în principal calciu, potasiu, fier și magneziu), fibre. Dar conțin și zahăr, chiar și o lingură la porție. Unele fructe pot fi atât de dulci încât mai mult îngrașă decât să susțină o dietă echilibrată. Așa cum v-ați putea aștepta, lămâia este cel mai puțin dulce fruct, cu doar 2 g zahăr la 100 g. Următoarele fructe cu conținut mic de zahăr (câte 5 g la 100 g de fruct) sunt zmeura și căpșunele. Aceste fructe roșii sunt o alegere foarte bună și datorită procentului mare de antioxidanți, care ne protejează de radicalii liberi responsabili de îmbătrânirea prematură. Murele conțin doar 6 g zahăr la 100 g de fruct și furnizează 45 kcal, dacă e soiul sălbatic. Mura cultivată are 9 g zahăr la 100 g de fruct și furnizează 49 kcal. Pe lângă conținutul redus de zahăr, mura ajută la slăbit și prin proprietățile diuretice.

Pepenele este bogat în apă

Pepenele galben urmează îndeaproape în topul fructelor celor mai sărace în zaharuri cu un conținut de zahăr de 6 g la 100 g, apoi pepenele verde cu un conținut de zahăr de 7 g la 100 g. Dar atenție, o felie are cam 120 g, ceea ce înseamnă că mâncați 7,2 g de zahăr. Aceste fructe sunt atât de bogate în apă încât au mai puține calorii decât fructele roșii, cu excepția căpșunelor.

Alte fructe care conțin mai puțin de 10 g zahăr la 100 g sunt: afine, kiwi, piersici, caise, prune, pere, măr și clementine. Aceste fructe furnizează mai puțin de 50 kcal la 100 g. Spre comparație, 100 g banane furnizează 90 kcal, iar aceeași cantitate de struguri - 70 kcal.

Cele mai dulci fructe (mai mult de 10 g zahăr) sunt: bananele, cireşele, mango, smochinele şi strugurii