Main menu

header

799 9 1de Camelia Onciu

Arborele de moringa (Moringa oleifera) este originar din India, dar e cultivat în America Centrală şi de Sud, Africa și Asia de Sud. Numai frunzele sunt folosite ca remediu și aliment. La noi, moringa se găsește în magazinele naturiste sub formă de pulberi, capsule sau ceai.

Importantă în eradicarea malnutriției la populațiile sărace

Frunzele arborelui sunt bogate în vitaminele A, C, E, B, precum și în calciu, potasiu, zinc, magneziu şi fier, antioxidanți, conțin cantităti mari de proteine și toți cei opt aminoacizi esențiali. Moringa este un superaliment, conținând de patru ori mai multe proteine decât ouăle, de trei ori mai mult potasiu decât bananele, de patru ori mai mult calciu decât laptele, de patru ori mai multă vitamină A decât morcovii și de şapte ori mai multă vitamina C decât portocalele. Deoarece arborele poate fi crescut uşor şi ieftin, iar frunzele îşi păstrează substanțele nutritive atunci când sunt uscate, moringa e importantă în eradicarea malnutriției la populațiile sărace, unde i se mai zice și Arborele lui Dumnezeu.

Ajută la creşterea producției de... lapte matern

În istorie, moringa a fost folosită pentru a trata o lungă listă de afecțiuni: anemie, artrită, astm, probleme digestive, diabet, hipertensiune arterială şi infecții. Se aplică şi local, pentru tratarea rănilor, muşcăturilor şi a verucilor. Se crede că moringa ajută la creşterea producției de lapte matern. Cercetările sugerează că frunzele pot contribui la sănătatea inimii şi protejează împotriva cancerului, îmbunătăţesc rezistența fizică şi viaţa sexuală. Frunzele de moringa ar putea fi utile şi în ținerea sub control a diabetului. Într-un studiu recent, s-a observat că suplimentele cu frunze deshidratate de moringa au redus nivelul de zahăr din sânge la adulții cu diabet zaharat de tip II, cu aproape 30%, în trei luni. Preparatele pe bază de moringa întăresc sistemul imunitar, reduc inflamațiile și colesterolul și pot diminua retenția de apă.

Doar pentru că moringa este un aliment natural, nu înseamnă că acesta nu are reacții adverse şi interacțiuni potențiale. Studiile preliminare pe animale sugerează că moringa ar putea reduce nivelurile hormonului tiroidian la persoanele cu hipotiroidism. În plus, nu există încă o doză standardizată de moringa pentru terapii sau sănătate generală

Smoothie pudrat cu moringa

Ceaiul de moringa este tot mai recomandat de nutriționiști. Se prepară dintr-o linguriță cu plantă uscată la o cană cu apă fierbinte. Cu pudră de moringa se poate prepara un smoothie excelent. 1/2 linguriță cu pudră se adaugă în 300 ml smoothie, iaurt, lapte, lapte de ovăz sau suc de fructe. Amestecați timp de 15 secunde și savurați, o dată pe zi.