Main menu

header

799 8 1de Călin Popa şi Ştefania Băcanu

Considerată sacră în Antichitate, când se organizau adevărate ritualuri pentru culegerea sa, salvia este un excelent me- dicament, recomandat într-un număr impresionant de afecțiuni de toate tipurile, deopotrivă interne și externe, ca și un condiment nelipsit din bucătărie.

Combate uscăciunea mucoasei vaginale

Datorită conţinutului său bogat în vitamine, salvia este considerată o plantă miraculoasă, cu proprietăţi tămăduitoare. Conţine un complex de vitamine - A, B, C - minerale precum calciu, potasiu, magneziu, fier, zinc şi sodiu, fiind un adevărat izvor de substanţe folositoare organismului. Una dintre cele mai răspândite utilizări ale salviei este împotriva simptomelor neplăcute ale menopauzei, în principal datorită acţiunii emoliente a plantei. De asemenea, ceaiul preparat din 5 g frunze la 100 ml apă clocotită vine în ajutorul femeilor care se confruntă cu uscăciunea mucoasei vaginale. Un vechi proverb chinezesc spune că „cine are salvie în casă nu lasă bătrâneţea să se apropie”. Cercetările moderne au confirmat uimitoarea proprietate a plantei de a favoriza reînnoirea celulară, grație complexului de compuși pe care îi pune la dispoziție matabolismului uman. Infuzia de plantă care se prepară din o linguriţă cu frunze de salvie uscate la o ceşcuţă cu apă clocotită, ce se lasă la infuzat vreme de zece minute, este un binecunoscut stimulent al sistemului nervos. Se administrează trei reprize pe zi, cu efect de îmbunătăţire a memoriei și a circulaţiei sângelui la nivel cerebral. În acest context, planta este creditată cu proprietatea de a constitui un remediu natural împotriva bolii Alzheimer, cercetările atestând faptul că în urma consumului de salvie timp de câteva luni, s-a îmbunătăţit memoria persoanelor care suferă de această boală.

Tratează enterocolita

Pe segmentul digestiv, salvia tratează colitele, enterocolitele, colitele de fermentaţie, indigestia, balonarea, administrată sub formă de pulbere, câte patru linguriţe pe zi, vreme de trei săptămâni, cu pauze de zece zile. De asemenea, se poate face o cură cu infuzie de salvie, cu câte trei căni pe zi, pentru susținerea echilibrului digestiv, refacerea poftei de mâncare și calmarea durerilor de stomac. În același timp, salvia, cunoscută în popor sub numele de „iarba Sfântului Ioan”, este recomandată de fitoterapeuţi pentru întărirea organismului și pentru capacitatea de a stimula sistemul imunitar. De asemenea, prin acțiunea sa calmantă, expectorantă și antiinflamatoare, salvia poate contribui la scăderea febrei, acționând cu succes împotriva faringitelor sau bronşitelor.

Luptă cu depresia!

Potrivit literaturii de specialitate, salvia reglează activitatea tiroidei, prevenind numeroase afecțiuni legate de acest tip de disfuncționalități și, în același timp, este de folos persoanelor care suferă de migrene persistente. Salvia este binecunoscută şi pentru capacitatea de a lupta cu depresia și cu stările emoționale negative. Pacienții pot recurge la băi antistres cu salvie, punând în apa din cadă câteva linguri cu plantă. Și suferinzii de diabet pot înregistra beneficii de pe urma tratamentului cu salvie, întrucât planta menține nivelul zahărului din sânge, iar pentru persoanele care suferă de dischinezie biliară se recomandă administrarea unui macerat la rece, preparat din o lingură cu plantă adăugată la 250 ml de apă, care se menţine timp de şase-opt ore la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează trei căni cu macerat pe zi, cu 30 de minute înainte de mese.

Reduce dependența de tutun

Cercetări de dată recentă au pus în evidență capacitatea salviei de a preveni formarea celulelor canceroase, întrucât planta are renumite proprietăți antioxidante, care elimină toxinele din corp, îl detoxifică şi stopează acţiunea dăunătoare pe care o au radicalii liberi asupra organismului. Ceaiul de salvie se poate administra cu efecte benefice în cazuri de cancer de colon sau de sân, în cure de câte trei luni, câte trei căni pe zi. O astfel de terapie a demonstrat că poate ameliora simptomele acestor afecțiuni şi ajută organismul să lupte cu ele. În plus, salvia este una dintre metodele naturiste de a reduce dependența de tutun. În acest scop se poate utiliza, la recomandarea specialistului, tinctura de salvie, procurată din magazinele cu profil naturist.

Tonic pentru funcțiile inimii

Salvia este renumită pentru acțiunea sa tonică asupra funcției cardiace, întrucât frunzele acestei plante conțin tanin, o substanță cu efect astringent și antiinflamator. În aceste condiții, administrarea de ceai sau infuzie de salvie calmează aritmiile, atenuează efectele atacurilor de panică, elimină palpitațiile și anulează senzațiile de amețeală care însoțesc de regulă tulburările de funcționare a cordului. Pe de altă parte, această plantă miraculoasă este bogată în vitamina A, fier, calciu și potasiu, fiind de folos la prevenirea luxațiilor, formarea ulcerelor sau agravarea hemoragiilor.

Vă scapă rapid de afte

Extraordinar de versatilă, salvia are și o listă de beneficii externe remarcabile. Astfel, „planta este un remediu excelent împotriva aftelor, gingivitelor, stomatitelor, abceselor dentare, dacă se fac spălături. De asemenea, tenul acneic, gras, transpiraţia picioarelor pot fi tratate cu ajutorul ceaiului de salvie”, explică doctor Cătălin Luca, medic medicină internă, cu competenţă în apifitoterapie. Decoctul de salvie cu care se pot combate aceste neplăceri se obține dintr-un pumn cu frunze de plantă ce se fierb vreme de zece minute într-un litru de apă. Bogăția de substanțe benefice din salvie nu a trecut neobservată în lumea cosmeticii. Industria frumuseții a recurs la această plantă pentru a îmbogăți formule de eliminare a celulitei sau pentru un ulei special, excelent remediu pentru păr, care combate căderea acestuia, reduce procesul de albire și nuanţează culoarea părului. În plus, antioxidanţii prezenţi în salvie combat radicalii liberi, atenuând astfel ridurile, liniile fine şi alte semne de îmbătrânire. Ca urmare, planta este o opțiune excelentă de menţinere a tinereții și strălucirii pielii, fiind faimoasă pentru proprietatea de a vindeca iritaţiile, eczemele şi infecţiile cutanate, aplicată sub formă de cataplasme, datorită substanțelor cu potențial cicatrizant și antimicrobian.

Uleiul din frunze de salvie este renumit pentru capacitatea de a îmbunătăţi circulaţia sângelui

Orez cu dovleac şi salvie

Ingrediente: 180 g orez, 150 g dovleac, 1/2 ceapă, 1/2 ardei kapia, 600 ml apă, sare, piper, salvie proaspătă, 1 lingură cu unt.

Mod de preparare: se pune untul la topit şi se adaugă ceapa şi ardeiul tăiate mărunt, dovleacul dat prin răzătoarea mică şi orezul spălat. Se lasă câteva minute la călit, se toarnă apa şi se condimentează cu sare. Când orezul este aproape fiert se ia vasul de pe foc, se acoperă și se lasă să se mai umfle orezul. La servire, se asezonează cu piper proaspăt râşnit şi cu frunze de salvie.