Main menu

header

798 7 3de Călin Popa şi Daniel Şuta

Specialiștii în fitoterapie recomandă vetricea împotriva unui mare număr de afecțiuni, planta fiind considerată un adevărat vindecător al naturii, care nu generează efecte secundare și acționează țintit, eficient.

Imbatabilă în epilepsie

Plantă cu proprietăți „magice”, vetricea era folosită în Evul Mediu pentru prepararea unei licori ce avea proprietatea de a induce o stare de transă. Deși nu mai este atât de populară ca în timpurile dinaintea „invaziei” medicamentelor de sinteză, vetricea a fost folosită din Grecia antică până în Anglia medievală și a fost confirmată, din perspectiva proprietăților, de cercetările moderne. Astfel, planta are, datorită substanţelor active conţinute, acţiune antihelmintică, hipotensivă, antiinflamatoare, antispasmotică, stimulentă şi tonică. În aceste condiții, se poate folosi deopotrivă în uz intern și extern. De pildă, pulberea de vetrice, care se obţine prin măcinarea cât mai fină a plantei cu râşniţa electrică, se foloseşte ca adjuvant în epilepsie, în amestec cu pulbere de sulfină, în proporţie de 1:3. Se recomandă câte o linguriţă, de trei ori pe zi, pe stomacul gol, timp de 15 zile, urmate de alte 15 zile de pauză, după care tratamentul se reia. Pulberea are acţiune puternic antispastică şi este recomandată doar adulţilor.

Armă împotriva formării calculilor renali

Pe linie digestivă, acțiunea vetricei este rapidă, planta asigurând eliminarea paraziților intestinali sau atenuarea dispepsiei, afecțiune care în foarte multe cazuri „anunță” boli ale stomacului. Totodată, vetricea și-a cucerit un binemeritat renume pe linia combaterii infecţiilor renale şi urinare. Se administrează sub formă de tinctură, preparată din 20 de linguri cu pulbere de părţi aeriene înflorite de vetrice care se macerează timp de 14 zile în 500 ml alcool de 50 de grade, se filtrează şi se depozitează în sticluţe mici, închise la culoare. Se recomandă câte o linguriţă din acest preparat, în amestec cu tinctură de ienupăr în părți egale, diluată într-o cană cu apă, de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Tinctura ajută la eliminarea usturimilor la urinare, la retragerea promptă a edemelor şi previne formarea calculilor renali. Potrivit specialiștilor, cura este de 14 zile, urmate de două săptămâni cu pauză, până la ameliorarea simptomelor. În același timp, vetricea este cunoscută și utilizată din cele mai vechi timpuri ca o modalitate de reglare a menstruației, notează healthbenefitstimes.com.

Vindecă şi cistitele acute

Vetricea este un remediu cu puternice efecte cicatrizante, ceea ce recomandă planta pentru întrebuințare externă. Astfel, arsurile de piele se pot trata cu câteva tulpini zdrobite de plantă aplicate local, entorsele şi luxaţiile răspund foarte bine la același tratament, care accelerează vindecarea ţesuturilor lezate, favorizează retragerea umflăturilor şi recuperarea rapidă a funcţiilor articulaţiei lezate. De altfel, plasturii cu vetrice sunt utili în caz de luxaţii, reumatism şi nevralgii. În plus, dat fiind faptul că vetricea este unul dintre remediile antiinflamatoare cele mai eficiente, planta este folosită în suferințele reumatismale. Se toarnă apă caldă peste trei linguri cu pulbere de vetrice şi se amestecă până când se formează o pastă care apoi se pune într-un tifon şi se aşază pe articulaţia dureroasă, apoi se acoperă cu ţesătură din lână. În același timp, planta are efecte benefice asupra cistitelor acute.

Vetricea a fost utilizată din cele mai vechi timpuri împotriva febrei puternice și ca adjuvant în cazuri de pojar