Main menu

header

797 9 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Mult mai mult decât o plantă decorativă, bambusul furnizează lăstari folosiți de mii de ani în gastronomia tradițională asiatică, nu doar pentru gustul lor deosebit, ci și pentru beneficiile pe care le aduc organismului.

Menţin saţietatea!

Medicina tradițională chineză creditează lăstarii de bambus cu proprietatea de a combate infecțiile și de a reduce nivelul colesterolului. Potrivit unor cercetări care au atestat această calitate, lăstarii de bambus sunt o sursă excelentă de fibre dietetice și implicit pot scădea colesterolul „rău” și astfel pot preveni o serie de afecțiuni legate de această acumulare. Aceleași fibre din lăstarii de bambus detoxifică sistemul digestiv, echilibrează funcțiile stomacului și mențin sațietatea. În plus, lăstarii îmbunătățesc apetitul și asimilarea nutrienților în intestine, eliminând constipația. Din acest motiv, planta este recomandată și pentru consumul persoanelor care vor să dea jos din greutatea corporală.

Înlătură stările gripale

Lăstarii de bambus sunt utilizați prin tradiție în medicina populară pentru tratarea unor afecțiuni respiratorii, cum ar fi răceala, febra și simptomele asociate stărilor gripale. Se fierb timp de cinci minute și se lasă să se răcească, apoi se pun din nou la fiert, încă zece minute, apoi se scurge lichidul şi se consumă îndulcit cu o linguriță cu miere, pentru eliminarea rapidă și eficientă a mucusului. În același timp, lăstarii de bambus sunt utilizați pentru stimularea contracțiilor uterine. În China, planta se administrează femeilor în ultimele luni de sarcină, ușurând nașterea, expulzarea corespunzătoare a placentei și reducând pierderile de sânge.

„Betonează” sistemul imunitar

Prevenind depunerea de grăsime pe artere, lăstarii de bambus ajută la reglarea tensiunii arteriale și păstrează starea de sănătate optimă a inimii. În plus, planta conține o cantitate mare de potasiu, care este un vasodilatator, și în acest fel, consumul de lăstari de bambus menține circulația lină a sângelui. În același timp, mineralele și vitaminele din acești muguri sunt utile pentru susținerea sistemului imunitar. De asemenea, potrivit rezultatelor unor cercetări recente, frunzele de bambus conţin fitosteroli și alți compuși care au proprietatea de a controla mutațiile celulare care generează cancer. Proprietățile lăstarilor de bambus îi recomandă și pentru reducerea durerii asociate cu diferite afecțiuni inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoidă.

În medicina Ayurveda, extractele de bambus sunt folosite pentru a trata mușcăturile de insecte, întrucât se consideră că planta are capacitatea de a distruge otrava din corp

Pulpe de pui cu bambus şi ardei

797 9 2Ingrediente: 4 pulpe inferioare de pui, 400 g bambus, 1 ardei roşu, câteva fire de ceapă verde, 1 lingură cu ulei de arahide, sare, amestec de piper şi ierburi, 1 lingură cu sos de soia, praf de ghimbir, 1 linguriţă cu sos de stridii, puţin ardei iute mărunţit.

Mod de preparare: într-o tigaie adâncă puneți uleiul la încins şi adăugați pulpele de pui, pe care le lăsați puţin, până se albesc. Adăugați bambusul, o ceșcuță cu apă, condimentele şi sosul de soia. Lăsați să fiarbă la foc mic 15 minute, apoi puneți ardeiul roşu tăiat cubulețe şi rondelele de ceapă verde (mai puţin o parte din cozi, care se adaugă la final). Se menține totul pe flacără încă cinci minute, se condimentează cu ghimbir şi sare şi se adaugă la sfârşit ardeiul iute și sosul de stridii. Preparatul se serveşte cald, cu garnitură de orez sau paste, decorat cu ceapă verde şi seminţe de susan.