Main menu

header

796 9 1de Călin Popa şi Alexandru Filcu

Datura este o plantă ale cărei calități merg mult mai departe decât simpla frumusețe spectaculoasă a florilor. Planta este utilizată împotriva unui mare număr de afecțiuni, fiind un aliat de nădejde al organismului uman, din perspectivă terapeutică.

Linişteşte tractul respirator în crizele de astm

Despre datură se cunoaște în prezent faptul că este otrăvitoare în cantități mari și foarte benefică administrată corect, la recomandarea specialistului, în doze mici. Prin tradiție seculară, datura a fost utilizată prin inhalare asemănătoare fumatului, având efecte antispasmodice și fiind de ajutor în crizele de astm, întrucât are capacitatea de a calma tractul respirator, împiedicând blocajele și dificultățile de respirație, notează organicfacts.net. Efectul se poate prelungi și la nivelul întregului organism, datura având și proprietatea de a relaxa musculatura încordată. Una dintre proprietățile care au dus faima plantei este abilitatea de a îmbunătăți semnificativ starea de spirit și implicit de a combate stresul. Pentru ușurarea simptomelor de anxietate și încordare nervoasă care generează un nivel foarte mare de toxine, mulți practicieni recomandă inhalarea amintită de frunze de plantă, în cantități mici, modalitate utilizată de secole în multe părți ale lumii.

Scade riscul de ateroscleroză

Printre cele mai importante efecte ale acestui tip de calmare este cel asupra sistemului cardiovascular, pe care planta îl pune la adăpost de tensiuni care ar putea genera atac vascular cerebral sau infarct. Totodată, prin reducerea presiunii arteriale, datura scade riscul de ateroscleroză. Datura este una dintre cele mai utilizate plante în medicina tradițională împotriva insomniei, dată fiind capacitatea plantei de a induce o echilibrare hormonală, precum și o reducere a inflamațiilor la nivelul întregului organism, care astfel intră într-o stare de calm ce asigură odihna. Totodată, planta are un conținut semnificativ de acid ascorbic, ceea ce o recomandă pentru stimularea sistemului imunitar, datura acționând ca agent de neutralizare a acțiunii unui mare număr de radicali liberi.

PONT. Fructul de datură, consumat după ce a fost fript, este utilizat împotriva febrei și a malariei.