Main menu

header

794 10 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

În timpul verii crește numărul persoanelor care se plâng că au picioarele umflate. Puteți scăpa de această problemă neplăcută, apelând la ajutorul celor mai bune leacuri oferite de natură.

Poate fi un simptom banal și comun sau unul care să ateste o afecțiune mai complicată

Umflarea picioarelor și a gleznelor, spun oamenii de știință, are cauze numeroase si poate fi atât un simptom banal și comun, cât și unul care să ateste o afecțiune mai complicată. Picioarele se pot umfla fie ca urmare a statului un timp îndelungat în aceeaşi poziție, în special în șezut, fie ca urmare a purtării unor pantofi incomozi și strâmți sau pentru că nu ați băut suficientă apă. De asemenea, cauze comune pentru picioarele umflate sunt și dieta bogată în sare, supraponderabilitatea, dar și sarcina. Picioarele umflate pot fi însă și simptom premenstrual sau care să ateste o leziune a piciorului sau a gleznei. În cazuri deosebite, umflarea picioarelor poate fi cauzată de afecțiuni precum insuficiența renală, hepatică, cardiacă sau venoasă sau infecții cauzate de diabet, edem limfatic, tromboză sau trombofilită. Pe de altă parte, există și medicamente care pot avea ca reacții adverse umflarea picioarelor, precum laxativele și medicamentele cu hormoni, inclusiv steroizii.

Menta relaxează

794 10 2Un leac vechi, dar bun pentru picioarele și gleznele umflate este menta. Fierbeți un litru de apă și când dă în clocot, adăugați trei linguri cu frunze proaspete de mentă. Lăsați amestecul să fiarbă la foc mic timp de câteva minute. Luați de pe foc și aşteptaţi să se răcească puțin. Turnați amestecul într-un vas, iar când ajunge la o temperatură suportabilă, înmuiați picioarele timp de un sfert de oră. Un diuretic foarte puternic este și ceaiul de coada-calului. De aceea, planta este nelipsită din lista de remedii pentru picioare și glezne umflate. Fierbeți un litru de apă și adăugați două linguri cu coada-calului. Lăsați să fiarbă câteva minute, apoi puneți la infuzat pentru alte cinci minute. Strecurați și consumați ceaiul pe tot parcursul zilei. Pentru un gust mai bun, puteți îndulci cu miere.

Consumați ceai de ghimbir!

Dacă afară este prea cald sau ați avut o zi obositoare și vi se umflă picioarele, folosiți rapid rădăcina de brusture. Lăsați la infuzat într-un litru de apă o mână cu plantă mărunţită, timp de zece minute. Cu această poțiune faceți o baie la picioare timp de 20 de minute. Dacă s-au inflamat tendoanele, se resorb rapid cu ghimbir. Puneți opt felii de ghimbir proaspăt într-o jumătate de litru de apă fierbinte şi lăsați la infuzat zece minute. Consumați patru ceşti cu ceai pe zi. Un leac eficient este și aloe vera. Răzuiți gelul de pe o frunză de aloe și consumați două linguri dimineața, pe stomacul gol. Planta se amestecă cu apă sau suc natural de fructe. O altă opțiune ar fi să aplicați gel proaspăt direct pe zonele umflate.

Pătrunjelul vă scapă de sarea în exces

Un remediu foarte bun pentru picioarele umflate este pătrunjelul. Bogat în potasiu, acesta este un diuretic natural, care ajută organismul să elimine lichidele și sarea în exces și, în plus, îmbunătățește funcția renală. Împotriva picioarelor umflate aveți nevoie de infuzie de pătrunjel. Modul de preparare este următorul: tocați frunzele și rădăcinile de pătrunjel ca să obțineți un sfert de ceașcă. Puneți peste frunze 300 ml apă fiartă. Lăsați la infuzat câteva minute. Strecurați și adăugați miere, lămâie sau ghimbir după gust. Este indicat să consumați ceaiul călduț. În același timp, ar fi bine să faceți câteva exerciții simple pentru a stimula circulaţia sângelui în picioare. Așa veți obține cele mai bune rezultate.

Apelaţi la salvie și rozmarin

De mare ajutor în problema picioarelor umflate sunt băile cu salvie și rozmarin. Înmuiați picioarele în apă în care ați pus 50 g salvie și 50 g rozmarin. Stați în această poțiune până se răcește apa. Băile de apă cu sare sunt printre cele mai cunoscute remedii pentru picioarele și gleznele umflate. Pentru a vă bucura de beneficiile acestei băi, aveți nevoie de 3 şi 1/2 linguri cu sare de mare. Adăugați jumătate din cantitatea de sare într-un vas cu apă cât mai caldă. Înmuiați picioarele în acest amestec timp de zece minute. Ștergeți picioarele și aruncați apa. Puneți sarea care a rămas în apă rece și țineți picioarele timp de trei minute. Alternanța dintre apa fierbinte și cea rece stimulează circulația sangvină în picioare, reducând inflamațiile.

Feliile de mere acţionează asupra inflamaţiei

794 10 3Puteți folosi pentru masaj și mușețelul care, de asemenea, are proprietăți antiinflamatoare. Fierbeți 500 ml apă și când dă în clocot adăugați două linguri cu flori de mușețel. Lăsați să fiarbă câteva minute, apoi luați de pe foc și puneți la răcit. Strecurați lichidul și turnați ușor peste picioare. Faceți masaj circular dinspre laba piciorului către genunchi. Pentru a ameliora durerea cauzată de inflamații, utilizați oțetul de mere. Înmuiați un tifon în oțet și aplicați pe zona cu probleme. Puneți câteva felii de măr deasupra tifonului și lăsați să acționeze 20 de minute. Îndepărtați și clătiți cu apă caldă. Repetați seară de seară, până inflamația dispare.

Masaj cu scorțișoară și cuișoare

Pentru a scăpa de problema picioarelor umflate, puteți opta și pentru masajul cu scorțișoară și cuișoare. În acest sens, aveți nevoie de un bețișor de scorțișoară, trei cuișoare și două linguri cu ulei de măsline. Pisați cuișoarele și scorțișoara în mojar, până obțineți o pudră fină. Adăugați mirodeniile într-o cratiță, împreună cu uleiul de măsline. Amestecați foarte bine. Încălziți la foc mic timp de un minut. Lăsați amestecul să se răcească și masați zonele cu probleme. Folosiți mișcări circulare de jos în sus. Nu clătiți. Încălțați șosete de lână pentru ca uleiul să se absoarbă bine și să nu păteze cearşafurile. Scoateți șosetele dimineața și clătiți cu apă caldă. Pentru efectul dorit, procedeul se repetă seară de seară, timp de o săptămână.

Cele mai bune ceaiuri pentru picioare umflate și dureroase sunt cele care au în compoziție măceșe, mesteacăn, sânziene, iederă, ghimpe, ginkgo biloba, păpădie, urzică, viță-de-vie roșie, afine, extract din sâmburi de struguri

Castanele protejează pereţii arteriali

794 10 4Pentru a relaxa extremitățile și a ameliora tensiunea musculară sunt bune sărurile Epsom. Adăugați o jumătate de cană cu săruri Epsom într-un vas cu apă și înmuiați picioarele pentru 15 minute. Și castanele sălbatice sunt extraordinare pentru picioarele umflate, întrucât au efect antiinflamator, protejează pereții arteriali și stimulează eliminarea fluidelor acumulate în țesuturi. În acest sens, aveți nevoie de o lingură cu coji de castane sălbatice, 1/2 cană cu ulei de levănțică și o lingură cu pielițe de castane sălbatice. Puneți uleiul la bain-marie, adăugați cojile și pielițele de castane sălbatice și fierbeți la foc mic pentru 20 de minute, până se obține o compoziție omogenă. După ce remediul s-a răcit, aplicați cu mișcări circulare.