Main menu

header

793 6 1de Carmen Ciripoiu şi Carmen Bădulescu

Nu aduce doar noroc, ci și multă sănătate. Folosit în trecut de vechii druizi ca talisman aducător de energii pozitive, trifoiul roșu este excepțional în tratarea a numeroase afecțiuni.

Eficace în tusea convulsivă

Despre marea putere tămăduitoare a trifoiului roșu nu se știe de ieri, de azi, ci de mii de ani, întrucât această plantă a fost folosită cu succes de vechii medici chinezi. Aceștia au preparat din trifoi fierturi împotriva bolilor femeiești, arsurilor sau a durerilor de oase. Grație conținutului de vitamine (A, B, C și E), dar și minerale (magneziu, fier, calciu, fosfor), flavonoide, dar și taninuri și uleiuri esențiale, trifoiul roșu este un tratament eficient atât în bronșită, cât și în tuse convulsivă. În acest sens, puneți un litru de apă la fiert, iar când dă în clocot adăugați trei linguri cu frunze și flori de trifoi bine mărunțite. Lăsați să fiarbă un sfert de oră, la foc mic, apoi stingeți focul și lăsați preparatul acoperit până devine călduț. Se administrează o lingură cu produs, înainte de masă. Tratamentul se face până când simptomele dispar.

Detoxifică sistemul limfatic

Specialiștii în fitoterapie spun despre trifoi că este util și pentru detoxifierea sistemului limfatic. Puneți la fiert un litru de apă și când dă în clocot adăugați patru linguri cu trifoi mărunțit și lăsați să fiarbă timp de zece minute. Luați vasul de pe foc și acoperiți, apoi lăsați la infuzat pentru zece minute. Strecurați și consumați preparatul cald, o cană de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Tratamentul se administrează timp de o lună și jumătate și se poate face de două ori pe an. Tot trifoiul este de ajutor femeilor cu dureri menstruale sau sângerări abundente. Luați o lingură cu pulbere de trifoi și turnați peste două căni cu apă clocotită. Acoperiți vasul şi lăsați la infuzat timp de zece minute. După ce s-a răcit, se strecoară printr-un tifon și se folosește o lingură, de trei ori pe zi, după mesele principale. Faceți tratamentul până la dispariția totală a simptomelor. Dacă aveți ovarele inflamate, puneți la foc în 500 ml apă două linguri cu trifoi mărunțit. Lăsați să fiarbă câteva minute, apoi răciți și strecurați. Se folosește o lingură, de patru ori pe zi, înainte de masă. Se face o cură de două săptămâni.

Înlătură constipația

Adesea constipația se ia în râs, însă cu această afecțiune nu e de glumit. În plus, aveți la îndemână trifoiul, unul dintre leacurile naturale cele mai utile. Peste două linguri cu flori de trifoi turnați o cană cu apă clocotită, acoperiți și lăsați la infuzat timp de câteva minute. Administrați un sfert de cană pe zi, cu 20 de minute înainte de a mânca. Faceți tratamentul timp de trei zile. Ateroscleroza este o problemă destul de frecvent asociată cu îmbătrânirea, care apare atunci când vasele de sânge care transportă oxigenul și substanțele nutritive din inimă spre restul corpului devin groase și rigide. O opțiune de tratament de succes în această afecțiune o reprezintă tinctura de trifoi roșu. Modul de preparare este următorul: un borcan de doi litri de culoare închisă se umple pe jumătate cu flori de trifoi, apoi turnați o jumătate de litru de vodcă sau de alcool. Acoperiți și lăsați la loc răcoros, timp de două săptămâni, agitând din când în când recipientul. Strecurați folosind un tifon pus în mai multe straturi. Se administrează o linguriţă, o dată pe zi, cu o jumătate de oră înainte de prânz. Tratamentul durează o lună, apoi se face o pauză de zece zile. Se poate repeta încă de trei ori.

Dizolvă pietrele la rinichi

Dacă suferiți de angină pectorală, trifoiul vă este un bun prieten. Amestecați un pahar cu flori de trifoi cu un litru de alcool și lăsați la macerat pentru două săptămâni într-un loc unde să nu fie soare. Agitați flaconul zilnic. Strecurați și depozitați într-o sticlă închisă la culoare. Administrați o lingură cu acest produs, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Tratamentul durează două luni. Și tot trifoiul roșu este excelent în recuperarea postoperatorie. În acest caz, peste două linguri cu flori de trifoi se toarnă o cană cu apă clocotită. Acoperiți și lăsați la infuzat timp de câteva minute, apoi strecurați. Se administrează 100 ml de trei ori pe zi. Cura se face timp de două săptămâni. Tot trifoiul este una dintre plantele care reușesc să distrugă pietrele la rinichi. Peste o lingură cu plantă mărunțită se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de câteva minute, apoi se strecoară. Administrați 100 ml de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale. Tratamentul durează trei săptămâni, iar după o pauză de o lună, se poate relua.

Infuzia, ideală în caz de insomnie

793 6 2Trifoiul roşu are nu doar proprietăţi sedative, ci şi antiseptice, antiinflamatoare, diuretice şi mineralizante. Ideală în caz de insomnie este infuzia de trifoi cu miere. Turnați 300 ml apă clocotită peste două linguri cu flori de trifoi roşu, proaspete sau uscate. Lăsaţi-le să se infuzeze câteva minute, apoi strecuraţi lichidul. Adăugaţi o linguriţă cu miere.

Trifoiul roşu are efect și în tratamentele pentru gută, sifilis, tulburări de menopauză, leucoree, dismenoree, iritații vaginale și în combaterea intoxicațiilor cronice ale organismului

Aplicaţi comprese pentru furuncule şi abcese

Persoanele care se confruntă cu furuncule și abcese pot găsi un ajutor de nădejde în trifoi. Peste trei linguri cu flori de trifoi se toarnă 500 ml apă clocotită. Puneți vasul pe foc și dați într-un clocot. Acoperiți, lăsați la infuzat timp de un sfert de oră, apoi strecurați. În acest produs înmuiați un tifon și aplicați pe zona afectată. Lăsați să acționeze până se usucă complet și repetați timp de câteva zile. Fie că e bacteriană, alergică sau virală, conjunctivita are un inamic: trifoiul. Luați o mână cu flori proaspete de trifoi, spălați sub apă rece și dați prin storcătorul de fructe. Cu acest suc clătiți ochii inflamați, o dată pe zi, timp de o săptămână. Preparatele cu trifoi roşu nu se administrează femeilor însărcinate, întrucât există risc de avort, persoanelor care urmează tratamente cu anticoagulante, existând riscul producerii de hemoragii sau persoanelor predispuse la hemoragii. De asemenea, este contraindicată administrarea simultană a trifoiului roşu cu medicamentele care conţin salicilaţi.