Main menu

header

792 6 1de Carmen Ciripoiu şi Gabriela Comşa

Puține plante au o forță vindecătoare atât de mare ca a sa. Și asta pentru că ienupărul este foarte bogat în substanţe antimicrobiene şi are un efect dezintoxicant foarte puternic, fiind eficient în toate bolile produse de intoxicarea lentă a organismului, dar şi în obezitate sau retenţie de lichide produsă de bolile cardiovasculare. Efectele sale sunt puternice şi uluitor de rapide în infecţiile renale şi urinare şi în cazurile de reumatism. Iată la ce vă poate fi de folos această plantă cu adevărat uimitoare.

Decoctul, „medicament” pentru bolile renale

Aveți sistemul imunitar slăbit și vă îmbolnăviți des? Vă e mai mult decât necesară o cură cu boabe de ienupăr, pentru că veți avea parte de foarte multă vitamina C, de vitaminele din grupa B, dar și de necesarul de fier și de crom. Cura cu boabe de ienupăr se face progresiv, luând în prima zi o singură boabă, care se mestecă bine, apoi se înghite. În a doua zi se administrează două boabe și se crește până se ajunge la 15 boabe pe zi. Ulterior, cantitatea de boabe mâncate zilnic se reduce cu câte o boabă pe zi. Această cură este utilă și pentru restabilirea echilibrului nervos, dar și pentru vindecarea infecțiilor intestinale. Pentru bolile renale vă este util decoctul concentrat din fructe de ienupăr și lapte. În acest sens, se pune la foc un pumn cu boabe de ienupăr în 500 ml apă și se lasă până scade la jumătate. Se îndoaie cu lapte și se consumă. Împotriva pietrelor la rinichi, preparați o infuzie din două lingurițe cu boabe de ienupăr uscate, care se opăresc cu o ceșcuţă cu apă. Lăsați un sfert de oră, apoi strecurați. Se administrează patru lingurițe pe zi.

Vă scapă de indigestie

Un rol deosebit în stimularea digestiei îl are infuzia preparată din două lingurițe cu boabe uscate la o cană cu apă clocotită. Se administrează patru linguri pe zi. Acest remediu este excepțional și pentru cei care suferă de anorexie, caz în care se consumă trei cești pe zi. Dacă suferiți de dureri de stomac, arsuri sau indigestie, luați cinci boabe de ienupăr proaspete sau uscate, zdrobiți-le foarte bine, apoi le puneți într-o cană și turnați deasupra apă clocotită. Lăsați șapte-opt minute la infuzat. Remediul este util și celor care suferă de reumatism. Atenție! Preparatul nu se folosește de persoanele care au infecții renale.

Uleiul calmează bronșita

De asemenea, băile de aburi în care puneți câteva picături de ulei de ienupăr vor calma atât crizele de bronșită, cât și infecțiile pulmonare. Pentru a prepara uleiul de ienupăr, aveți nevoie de următoarele ingrediente: o linguriță cu boabe de ienupăr, o linguriță cu ace de ienupăr, o linguriță cu frunze de rozmarin, o linguriță cu flori de lavandă, 200 ml ulei de măsline. Puneți ingredientele într-o sticlă de culoare deschisă și aveți grijă să scuturați zilnic, timp de trei-patru săptămâni. Ulterior, strecurați, apoi depozitați în sticle închise la culoare. Cu acest preparat fricționați zonele cu probleme. Uleiul este bun și pentru stimularea ciraculației periferice.

Tinctura, remediu antiobezitate

792 6 2Persoanele care suferă de obezitate au un bun prieten în tinctura de ienupăr. Modul de preparare este următorul: 20 g fructe uscate și bine măcinate se pun la macerat în 200 ml alcool și se lasă timp de două săptămâni. Ulterior, se strecoară și se administrează 20 de picături, pe stomacul gol, de trei ori pe zi. Produsul este recomandat și în litiaza renală (dar și cea urică), cistită, nefrită, pielonefrită, uretrită, infecţii genito-renale cu infrabacterii le Chlamidya sau stafilococi, hepatită cronică, pericardită şi obezitate. La rândul său, vinul de ienupăr este excepțional în inflamații ale căilor urinare, litiază renală, steatoză hepatică și splenică, tube rebelă, gută și astm. Modul de preparare este următorul: 50 g fructe uscate şi măcinate se țin timp de două săptămâni la macerat în 750 ml vin alb şi 250 ml alcool. La final, se strecoară și se consumă zilnic 50 ml de trei ori pe zi, la masele principale.

Fumigaţii cu fructe uscate în caz de faringită

Dacă sunteți răgușiți sau suferiți de faringită, faceți fumigații cu fructe uscate. Pentru a scăpa de stările febrile, folosiți oțetul din fructe de ienupăr. Modul de preparare este următorul: 150 g fructe bine zdrobite se lasă la macerat în 200 ml alcool timp de cinci zile, apoi se adaugă un litru de oțet de vin. Se continuă macerarea încă o săptămână, iar cu acest produs se fac frecții pe tot corpul seara, înainte de culcare. În gripă sau în guturai sunt eficiente și inhalațiile cu ulei esențial de ienupăr. În acest sens, se pun cinci-șapte picături în apă clocotită. Uleiul de ienupăr în amestec cu glicerină sau cu ulei de migdale (100 ml) se aplică în cazul afecţiunilor dermatice, respectiv eczema sau ihtioză. Pentru a combate căderea părului, fricționați pielea capului cu macerat din frunze uscate de ienupăr, în amestec cu coada-şoricelului şi rozmarin (în părţi egale). Plantele se țin cinci zile zile în 400 ml alcool.

Tratamentul cu ienupăr se face doar sub stricta supraveghere a specialistului şi trebuie luat cu prudenţă de cei care suferă de nefrită acută, inflamaţii renale şi blocaj renal, precum şi de femeile gravide sau cu ciclul menstrual abundent, întrucât există posibilitatea apariţiei unor efecte avortive

Extractul uleios îndepărtează durerile provocate de lumbago

Cine suferă de lumbago, nevralgii dureroase sau reumatism scapă de dureri fricționând zonele cu probleme cu extract uleios de ienupăr. La rândul său, extractul din mlădițe de ienupăr susține funcția de detoxifiere a ficatului și ajută la eliminarea calculilor oxalo-calcici. Ca drenor hepato-renal, se folosesc doi mililitri, în puţină apă, de trei ori pe zi, înainte de mese. Durata administrării poate varia între una-trei luni. Cura se poate repeta după două luni de pauză. Uleiul eteric de ienupăr, luat în doze de două-patru picături puse pe zahăr, de trei ori pe zi, într-o cură de trei săptămâni, are efecte dezinfectante, diuretice şi spasmolitice, fiind recomandat în dispepsii, icter, fermentaţii, balonări. Uleiul extras din lemn, răşină, cenuşă şi gudronul obţinut prin distilare uscată se folosesc din cele mai vechi timpuri în vindecarea paraliziilor, a sifilisului, nevroze, catar bronşic şi afecţiuni dermatologice (pecingine).