Main menu

header

792 8 2de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Ceaiul verde este de mult timp recunoscut ca un susținător al organismului. Potrivit rezultatelor unui studiu recent, trei cești cu ceai verde pe săptămână au capacitatea de a prelungi viața și de a preveni atacul de cord.

Reduce riscul de infarct cu 25%

Un studiu de amploare, derulat pe un număr de peste 100.000 de voluntari din China, a pus în evidență noi proprietăți ale consumului de ceai verde. Grație antioxidanților pe care îi conține, ceaiul verde poate prelungi viața, în medie, cu aproape un an și jumătate și „amână” cu aproximativ aceeași perioadă posibila apariție a unor afecțiuni grave, cum sunt atacul de cord sau accidentul vascular cerebral, scăzând riscul acestor afecțiuni cu 25 de procente. Specialiștii de la Academia de Științe Medicale din Beijing au monitorizat voluntarii timp de șapte ani, prin comparație cu persoanele care beau ceai negru sau nu consumă această băutură deloc. „Consumul regulat de ceai verde este asociat cu un pericol mai mic de a dezvolta afecţiuni grave. Beneficiile se înregistrează cu precădere la persoanele care consumă această varietate pe termen lung”, detaliază expertul Xinyan Wang.

Controlează nivelul de zahăr din sânge

Potrivit experților chinezi, ceaiul verde acționează prin polifenolii pe care îi conține asupra capacității de regenerare celulară. De asemenea, antioxidanții din ceaiul verde contolează nivelul de zahăr din sânge și reduc creșterea în greutate care survine după o anumită vârstă. De asemenea, consumul de ceai verde reduce tensiunea arterială și colesterolul. Totodată, potrivit dieteticianului Jodie Relf, de la Asociația Dietetică Britanică, ceaiul verde implică și o pauză prin care persoana care îl consumă se poate desprinde de ritmul cotidian și astfel poate reduce nivelul de stres.

Protejează celulele creierului

Ceaiul verde este a doua cea mai consumată băutură din lume, după apă. Unele beneficii ale acestei băuturi sunt cunoscute de mii de ani, altele intră acum în atenţia ştiinţei. Beneficiile știute ale ceaiului verde sunt numeroase. Potrivit unor studii, această băutură are certe proprietăți anticancer, prin aportul amintiților antioxidanți. De asemenea, după cum arată o cercetare publicată în revista de sănătate a Universității Tufts, din Massachusetts, una dintre cele mai importante substanţe prezente în ceaiul verde este galatul de epigalocatehină, un compus natural care ajută la protejarea celulelor creierului şi este foarte important pentru o dietă sănătoasă și un metabolism echilibrat.

Consumul de ceai verde asigură o bună igienă orală şi apără dantura de bacteriile cauzatoare de carii

Stimulează sistemul imunitar

Potrivit rezultatelor unei cercetări efectuate de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Oregon, din SUA, unul dintre compuşii benefici din ceaiul verde joacă un rol important în dezvoltarea celulelor T, considerate esențiale în crearea de anticorpi. În acest fel, consumul de ceai verde este creditat cu stimularea funcțiilor sistemului imunitar și implicit cu o mai bună apărare a organismului în fața agresiunilor. Totodată, potrivit experților de la Univer- sitatea Cambridge, consumul de ceai verde poate atenua migrenele și are efect pozitiv în stările depresive.