Main menu

header

de Anda Postolache

Multe persoane au probleme cauzate de hipertensiunea arterială. Dar sunt şi oameni care suferă din cauza valorilor scăzute ale tensiunii, adică hipotensivii. Specialiştii fitoterapeuţi au sfaturi bune şi pentru aceştia. În afară de o serie de mijloace simple de reglare a tensiunii arteriale, cum ar fi masajele cu jet de apă şi gimnastica, se pot utiliza şi nişte infuzii din plante medicinale.

Cafeaua de dimineaţă este indicată
Un prim sfat ar fi ca un hipotensiv să îşi înceapă ziua cu o cafea naturală, ceea ce îi va creşte puţin valoarea tensiunii. Se poate folosi şi de proprietăţile terapeutice ale vâscului, o plantă care reglează valorile tensiunii arteriale în funcţie de nevoile pacientului. Dacă e vorba despre o tensiune mare, îi micşorează valorile, dacă este prea mică, i le creşte până la valori apropiate de normal. Se poate prepara ceaiul prin opărire, dar se pare că mult mai eficientă este metoda infuziei prin macerare la rece. Deci: o linguriţă cu vârf cu vâsc (fără bobiţele albe, ce pot avea un efect uşor toxic) se pune în 250 ml de apă rece, se lasă la macerat zece  ore, iar apoi se încălzeşte apa, se strecoară şi se bea. Se administrează trei căni pe zi.

Un pahar cu vin roşu nu strică niciodată!
Puteţi folosi o altă reţetă ce poate vă e mai la îndemână, având în vedere că vâscul trebuie folosit doar iarna, când eficienţa este maximă, vara fiind chiar toxic.
Se pun două linguri cu traista-ciobanului în 250 ml de apă, se dau în clocot două minute, se lasă să se infuzeze, se strecoară şi se beau zilnic trei căni cu infuzie.
Este recomandat  şi un pahar cu vin roşu zilnic, în funcţie de programul şi de starea de sănătate generală a fiecărui hipotensiv.