Main menu

header

780 9 2de Călin Popa şi Adrian Barna

Foarte populare, portocalele sunt consumate de milioane de oameni pentru gustul lor de excepție și pentru nenumăratele beneficii pe care le aduc sănătății. Potrivit celor mai recente studii, lista de avantaje ale acestor citrice minunate s-a mărit pe direcția prevenirii unora dintre cele mai răspândite afecțiuni.

Previn diabetul

O cercetare extinsă a specialiștilor de la Școala de Medicină „Western’s Schulich”, din Canada, a descoperit în portocale o moleculă remarcabilă, care are proprietatea de a face reversibilă obezitatea și de a preveni diabetul. Denumită nobilein, această moleculă a protejat de creșterea necontrolată în greutate animalele de laborator supuse unui regim care ar fi trebuit să le facă obeze. De asemenea, prin comparație cu exemplarele care au primit același regim alimentar, șoarecii cărora li s-a administrat nobiletin au înregistrat un mai bun echilibru al insulinei și o cantitate semnificativ redusă de grăsimi în sânge. „Studiul nostru a demonstrat că animalele cu toate semnele de obezitate care au primit această moleculă au înregistrat inclusiv o reducere a plăcii depuse pe artere și care generează ateroscleroza”, explică profesor Murray Huff.

Menţin sănătatea mucoaselor şi pielii

Portocala este o sursă excelentă de vitamina C, un puternic antioxidant natural care creşte rezistenţa organismului în fața infecţiilor şi elimină radicalii liberi din sânge. Lista antioxidanților din portocale este completată de betacaroten, zeaxantină sau luteină. De asemenea, vitamina A din portocale este necesară pentru menţinerea sănătăţii mucoaselor şi pielii şi este esenţială pentru vedere. Aceste fructe sunt şi o sursă foarte bună de vitamina B, precum şi de minerale, cum ar fi calciul şi potasiul. În aceste condiții, printre beneficiile sucului de portocale se numără și creșterea colesterolului „bun”, aspect reliefat de mai multe studii derulate în ultima perioadă. Prin consumarea a 750 ml suc de portocale pe zi, timp de patru săptămâni, s-a îmbunătăţit profilul lipidelor sangvine, prin micşorarea colesterolului „rău”.

Dizolvă pietrele la rinichi

Sucul de portocale întăreşte sănătatea oaselor, arată rezultatele unei cercetări pe animale de laborator, care a evidențiat că acest lichid a influenţat pozitiv densitatea osoasă. Potrivit experților, sucul de portocale, în amestec cu cel de cocăze negre, poate reduce inflamaţiile, neutralizând efectul proinflamator al hranei cu înalt conţinut de grăsimi şi prevenind toxicitatea indusă de acest tip de alimentație. Consumul de portocale, în special sub formă de suc, are proprietatea de a dizolva pietrele la rinichi. Totodată, potrivit unor cercetări extinse, extrac- tul din suc de portocale roșii a inhibat proliferarea celulelor de prostată umană in vitro.

Mireasma portocalei reduce anxietatea și amplifică buna dispoziţie, fiind folosită pe scară largă în aromoterapie

Coaja combate rezistenţa multimedicamentoasă

Coaja portocalei conţine o largă gamă de compuşi cu putere terapeutică, printre care flavonoizi, diverși carotenoizi şi un constituent major al mirosului său specific, d-limonena. Certificată pentru consum, această substanță este utilizată în mod obişnuit ca agent de aromatizare, fiind studiată pentru proprietățile sale anticancer, inclusiv împotriva melanomului metastazic. Extractul integral din coajă de portocală prezintă o gamă extinsă de beneficii, printre care suprimarea manifestărilor artritei sau combaterea rezistenţei multimedicamentoase.