Main menu

header

780 9 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Iubit vestitor al primăverii, toporașul este, în același timp, o plantă medicinală cu puteri nebănuite, acționând împotriva unui mare număr de afecțiuni, deopotrivă interne și externe.

Ţine la distanţă aritmiile survenite pe fond emoțional

Floare legată pentru totdeauna, la nivel simbolic, de dragostea dintre Napoleon și Josephine, toporașul are în compoziţie numeroase substanțe prețioase pentru sănătatea umană, precum alcaloizi, substanţe amare, eugenol, flavonoide, mucilagii, vitamina C şi săruri minerale. Aceste descoperiri științifice atestă o tradiție de utilizare a toporașului încă de pe vremea Greciei Antice, când planta era utilizată împotriva migrenelor, a insomniei, precum și ca întăritor al sistemului nervos. La rândul lor, romanii făceau vin din toporaș, pe care îl consumau ca tonic, iar vechii celți amestecau planta cu lapte de capră, pentru a beneficia de proprietățile vestite ale toporașului. De asemenea, planta are un renume consolidat ca remediu împotriva aritmiilor pe fond emoțional, notează indigo-herbs.co.uk.

Ajută în intoxicaţii acute

Frunzele și florile de toporaș sunt considerate adjuvanți de calibru în cazuri de afecțiuni respiratorii, întrucât planta acționează ca expectorant cu efecte blânde, fitochimicalele din toporaș atenuând congestiile la nivelul căilor respiratorii, contribuind la subțierea și eliminarea mucusului, la stimularea transpirației și, implicit, la scăderea febrei, precum și la ușurarea tusei. De asemenea, prin aportul de vitamina C, toporașul reduce inflamațiile pulmonare și, totodată, reprezintă un excelent remediu naturist în crizele de astm. În plus, prin conținutul de acid salicilic, planta acționează ca o aspirină naturală, ușurând suferințele generate de reumatism, dureri musculare sau gripă. Se poate consuma sub formă de tinctură de toporaș, care se găsește în magazinele naturiste, la recomandarea și în dozele prescrise de un specialist. Preparatele pe bază de toporaș au calitatea de a susține sănătatea inimii. Substanțele pe care le conține planta sunt creditate cu proprietatea de a îmbunătăți circulația sangvină și de a crește flexibilitatea vaselor de sânge. Prin combaterea tendinței de coagulare a sângelui, toporașul este util în prevenirea atacurilor de cord și a accidentului vascular cerebral. În același timp, planta este de ajutor în cazuri de intoxicații acute, grație proprietăților de detoxifiant, precum și împotriva migrenelor severe. Toporașul se poate administra sub formă de infuzie, preparată din una-două lingurițe cu frunze de toporaș la o cană cu apă fierbinte. Se lasă lichidul la infuzat timp de zece minute, apoi se pot consuma până la trei reprize pe zi.

Datorită conţinutului de uleiuri esenţiale, saponine şi substanţe amare, toporaşul întăreşte sistemul imunitar

Accelerează vindecarea cicatricelor

Toporașul are numeroase utilizări externe, preparatele pe bază de plantă fiind eficiente în cazuri de răni și ulceraţii, sub formă de comprese. Tinctura de toporaș poate fi utilizată, prin masaj la nivelul frunții și tâmplelor, împotriva stărilor de astenie nervoasă. În același timp, cremele naturale cu toporaş sunt recomandate pentru vindecarea cicatricelor, întrucât pot dizolva chiar şi cel mai dur ţesut, acţionând în profunzime, inclusiv asupra semnelor mai vechi.