Main menu

header

777 7 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Floare delicată a primăverii, gușa-porumbelului se remarcă în medicina naturistă prin efectele sale benefice asupra sănătății pielii, dar nu numai.

Stimulează metabolismul

Gușa-porumbelului este cunoscută și apreciată din cele mai vechi timpuri, fiind utilizată frecvent în gastronomie, dar și pentru proprietățile sale vindecătoare, documentate în literatura naturistă în Spania secolului al XVII-lea. De regulă, gușa-porumbelului se introduce crudă în salate sau fiartă, în amestec cu alte verdețuri, fiind utilizată în principal în țările mediteraneene, unde se consideră că poate rivaliza cu spanacul. Pe lângă satisfacțiile gastronomice, planta oferă în paralel beneficii pentru sănătate, dat fiind conținutul de substanțe amare, minerale, saponine, vitamine. În plus, consumul de gușa-porumbelului este considerat o modalitate de stimulare a metabolismului.

Vă scapă de constipație

Potrivit studiilor de specialitate, gușa-porumbelului dă rezultate împotriva mai multor afecțiuni externe. Sucul de plantă este utilizat în tratamentul natural al oftalmiei, notează healthbenefitstimes.com. În același timp, decoctul de gușa-porumbelului, preparat prin fierberea a două lingurițe cu rădăcină de plantă, timp de 15 minute, în 250 ml apă, se toarnă în apa de baie, grație unor calități emoliente redutabile. De altfel, acest preparat, amestecat cu puțin lapte, este util și ca alternativă naturistă împotriva constipației și a durerilor abdominale, administrat la recomandarea unui specialist.

„Topeşte” negii

Guşa-porumbelului este renumită în tratamentul negilor și împotriva inflamațiilor pielii. Se poate aplica întreaga plantă zdrobită, proaspătă, sub formă de comprese, primăvara. De asemenea, decoctul de gușa-porumbelului se utilizează pe scară largă în cazuri de mâncărimi, eczeme etc. Efectele tratamentului se datorează calităților antibacteriene ale preparatelor pe bază de gușa-porumbelului. În același timp, infuzia de plantă, obținută din o lingură cu rădăcină uscată la o cană cu apă clocotită sau lapte, este de mare ajutor în cazuri de deshidratare a pielii, prin amestecul cu apa de baie. De altfel, extractul de gușa-porumbelului face parte din mai multe formule cosmetice care vizează îngrijirea tenului sensibil.

Infuzia de guşa-porumbelului poate fi folosită extern pentru accelerarea vindecării rănilor

Frittata cu guşa-porumbelului

777 7 2Ingrediente: 8 ouă, 2 legături de gușa-porumbelului, 80 g parmezan, 1 cățel de usturoi, ulei de măsline extravirgin, sare, piper, cicoare, oțet balsamic.

Mod de preparare: se sparg ouăle într-un bol mai mare, se curăță gușa-porumbelului, se toacă și se adaugă în amestecul de ouă, împreună cu celelalte ingrediente. Se încinge o tigaie cu puțin ulei de măsline, apoi se toarnă ouăle, amestecând ușor, frecvent. Se frige frittata până devine fermă, dar moale. După ce s-a răcit puțin, se taie în sferturi și se servește cu salată de cicoare, aromatizată cu oțet balsamic.