Main menu

header

776 8 3de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

O proteină recent descoperită în lăptucă, una dintre vedetele salatelor de primăvară, a demonstrat capacitatea de a accelera vindecarea oaselor fracturate ale suferinzilor de diabet.

O soluție accesibilă, confortabilă și posibil de administrat acasă

Oasele se vindecă mult mai greu în cazul diabeticilor, care prezintă nu doar risc de fracturare a acestora, ci și de dezvoltare a unor complicații legate de lentoarea vindecării. Pentru combaterea acestui fenomen, cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania, Philadelphia, au descoperit o proteină care a intrat în linie dreaptă pentru elaborarea unui tratament pe cale orală pentru grăbirea vindecării oaselor diabeticilor - doar în SUA, acești bolnavi reprezintă aproape zece procente din populație, fără a se pune la socoteală prediabeticii, care au depășit 84 de milioane de persoane. În prezent, un pacient cu acest diagnostic care are o fractură a oaselor trebuie să se prezinte la spital în mod regulat și să facă tratament injectabil. „Pentru acești bolnavi încercăm să elaborăm o soluție accesibilă, confortabilă și posibil de administrat acasă, reprezentată de proteine din lăptucă”, punctează specialistul Henry Daniell.

Ţine sub control tensiunea arterială

Lăptuca și-a pierdut ceva din strălucirea de altădată pe mesele occidentalilor, dar rămâne o legumă cu proprietăți de excepție, mai ales din perspectiva medicinei naturiste. În frunzele de lăptucă se găsesc substanțe nutritive cu numeroase beneficii pentru sănătate - vitaminele A, C, E, B1, B2, D, K - dar și minerale, precum potasiu, fier, cupru, calciu, fosfor, iod, magneziu, zinc, sodiu, clor, ca și nitriți, cu rol important în ținerea sub control a tensiunii arteriale. De asemenea, lăptuca are un conținut bogat în lactucarium, o substanță care are efect în tratarea insomniilor, anxietății și a altor probleme ce țin de sistemul nervos, ajutând și la diminuarea problemelor cardiace sau a tusei. Astăzi, lăptuca este consumată frecvent în tradiționalista Franța, date fiind proprietățile de sedativ ușor ale legumei. Potrivit specialiștilor, o serie de alte substanțe din lăptucă acționează împreună cu aceleași efecte antiinflamatoare ca ale ibuprofenului.

Lăptuca este renumită din vechime pentru efectele sale în calmarea durerii, inclusiv a migrenelor, precum și pentru acțiunea benefică asupra suferințelor cauzate de astm, tulburări digestive, imunitate scăzută, alergii, gută, artrită, deficiențe de circulație

Salată de lăptuci cu cartofi şi ouă

776 8 4Ingrediente: 500 g lăptuci, 500 g cartofi, 4 ouă, 1 ceapă, oțet balsamic, ulei de măsline, sare după gust, piper măcinat, 100 g nuci.

Mod de preparare: cartofii se fierb, se curăță de coajă, iar ouăle se fierb tari. Se îndepărtează frunzele de lăptucă de pe tulpini, se spală bine și se taie mărunt, cartofii se taie cubulețe mici, se sărează după gust și se așază pe un platou, după care se taie mărunt, ouăle, ceapa și nucile, apoi se adaugă dressingul preparat din ulei de măsline, oțet balsamic, sare și piper după gust. Se amestecă toate foarte ușor, apoi se pune salata peste cartofi și se decorează după gust.