Main menu

header

776 8 2de Călin Popa şi Eduard Popa

Una dintre plantele medicinale cele mei renumite, date fiind proprietăți terapeutice de excepție, este ciuboțica-cucului, în dreptul căreia oamenii de știință descoperă încontinuu noi beneficii pentru sănătatea umană.

Reglează ovulaţia

Substanţele complexe pe care le conţin organele acestei plante medicinale îi oferă proprietăţi antispastice, emoliente, fluidifiante al secreţiilor, calmante, sedative, cicatrizante. În aceste condiții, ciuboțica-cucului este recomandată în afecţiuni ale rinichilor şi vezicii urinare, litiază urinară, calculi vezicali. În același timp, această plantă este un remediu eficient împotriva infertilităţii. Compuşii activi din ciuboțica-cucului ajută la tonifierea musculaturii cervixului, a consistenței mucusului cervical și la reglarea ovulaţiei. Beneficiile plantei asupra organismului sunt vizibile în scurt timp de la începerea tratamentului. Ciuboțica-cucului se administrează de regulă sub formă de ceai, preparat din o linguriță cu flori uscate la o ceșcuţă cu apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de zece minute, apoi se poate consuma.

Benefică în cefalee

Ciuboțica-cucului este un antidepresiv redutabil, echilibrând organismul, întărind musculatura și combătând insomnia. Decoctul din plantă este recomandat în calmarea sistemului nervos central şi în stările de irascibilitate sporită. Decoctul se prepară dintr-o linguriță cu rădăcină de plantă, fiartă timp de 15 minute într-o cană cu apă. Se consumă două reprize zilnic, după ce ajunge la temperatura agreată. Acest decoct este eficient și pentru întărirea inimii, precum și în cazuri de inflamare a căilor respiratorii, pneumonie, laringită, cefalee, gripă, notează healthbenefitstimes.com. De asemenea, tinctura de ciuboțica-cucului, obţinută din rizomi şi flori, care se găsește în magazinele de profil, este un bun tratament naturist pentru stomac şi calmează afecțiunile gastrointestinale, favorizând dezvoltarea normală a florei microbiene şi înlăturând simptomele bolilor dia- reice. Dozele în care se administrează planta se ajustează de medicul curant, în funcţie de gravitatea bolii.

PONT. Pulberea obținută din măcinarea rădăcinii de ciuboțica-cucului este eficientă în cazuri de reumatism și atenuează tendința de coagulare a sângelui.