Main menu

header

774 7 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Uimitor de bogată în minerale și nutrienți de excepție, alfalfa este supranumită în unele părți ale lumii „mama plantelor”. Și nu întâmplător.

Reduce inflamaţia intestinelor

Prin tradiție, alfalfa este utilizată de secole pentru a trata grețurile matinale ale gravidelor, pietrele la rinichi sau disconfortul urinar, grație proprietăților diuretice redutabile ale acestei plante. În același timp, lăstarii de alfalfa sunt renumiți pentru capacitatea de a furniza energie în plus organismului și de a accelera vindecarea în convalescențe. În același timp, planta furnizează cantităţi semnificative de fibre, care ajută digestia, reduc inflamaţia intestinelor și riscul de indigestie, balonare sau constipaţie. Aproape toate părţile plantei sunt comestibile, alfalfa fiind utilizată pe scară largă sub formă de lăstari care pot fi puși în salate sau ca garnitură la diferite feluri de mâncare. De asemenea, planta se găsește și în diverse suplimente naturale, în care își păstrează toate proprietățile remarcabile.

Scade tensiunea arterială

Alfalfa conţine cantităţi importante de vitamine, în principal C şi B, precum şi mulţi compuşi care previn bolile cronice şi stresul oxidativ. De asemenea, grație prezenței în alfalfa a unor minerale importante, cum sunt potasiul și fierul, consumul acestor lăstari acţionează ca vasodilatator, diminuând presiunea sangvină şi scăzând astfel tensiunea arterială. Pe de altă parte, alfalfa măreşte producţia de celule roşii, îmbunătăţind circulaţia în întregul corp și oxigenarea optimă a organismului, pe care în acest fel îl ține la adăpost de diverse afecțiuni. Totodată, vitamina K din alfalfa promovează coagularea sângelui, aducând un beneficiu suplimentar și foarte important pentru sânge: menținerea unui pH alcalin.

Agent de eliminare a stresului oxidativ

Alfalfa conţine proteine care îmbunătăţesc abilitatea corpului de a închide rănile. În același timp, saponinele și fibrele din alfalfa nu permit moleculelor de grăsime să se ataşeze de intestine sau pe artere, iar evacuarea acestora este mult îmbunătățită în condițiile introducerii alfalfa în dietă. De asemenea, prin aportul de vitamina C, planta susține sistemul imunitar, acționând ca un agent de eliminare a stresului oxidativ. În plus, vitaminele din lăstarii acestei plante acționează ca regulatori metabolici.

Consumul de lăstari de alfalfa asigură o combatere eficientă a anemiei

Rulouri cu chimen şi alfalfa

774 7 2Ingrediente: 1 salată verde, 1 avocado, curăţat şi tăiat felii, 2 cepe verzi, tăiate mărunt, varză roșie sau 1 ardei gras roşu, tăiat mărunt, lăstari de alfalfa. Pentru dressing: 3 linguri cu suc de lămâie, 1 linguriţă cu miere, 1 linguriţă cu chimen măcinat, 1/2 linguriţă cu piper cayenne, sare după gust, 1/4 ceșcuță cu ulei de măsline.

Mod de preparare: se taie şi se curăţă salata, se îndepărtează cotorul şi se desfac frunzele. Se presară ceapă verde peste frunzele de salată şi câteva bucăţi de ardei gras roşu sau felii de varză roșie. Se adaugă alfalfa şi se împăturesc frunzele cu atenţie, apoi se prind cu o scobitoare sau se introduc în recipiente speciale pentru servit. Pentru dressing, se amestecă sucul de lămâie, mierea, chimenul măcinat, piperul şi sarea. Se toarnă uleiul de măsline. Rulourile se servesc simple sau cu dressingul alături.