Main menu

header

773 9 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Ovăzul este cereala cu cea mai mare concentrație de vitamine și minerale, fiind o vedetă a stilului de viață sănătos, care include nu doar alimente care să satisfacă gustul, ci și pe cele care să aducă beneficii organismului.

Ajută la metabolizarea insulinei

Ovăzul este consumat în întreaga lume de peste 4.000 de ani. Percepția asupra acestei cereale remarcabile s-a schimbat datorită confirmării științifice a unei serii de proprietăți benefice, care fac din ovăz un campion al echilibrării organismului. Bogat în proteine, grăsimi nesaturate și vitamina B, ovăzul este o sursă excelentă de energie, prevenind senzația de oboseală cauzată de nivelul scăzut al glucozei din sânge. Totodată, această cereală, care nu mai lipsește din meniul omului modern, este o sursă excelentă de vitamine B, A, E și D. De asemenea, ovăzul furnizează și minerale, precum calciul, care previne osteoporoza, sau fierul, care ajută la transportarea oxigenului către țesuturile din organism. În plus, ovăzul conține zinc, un element care joacă un rol fundamental în metabolizarea insulinei.

Curăță organismul de metale grele

Ovăzul este compus în proporție de 25% din proteine, o concentrație mai mare decât la orice altă cereală și comparabilă cu cea din lapte, carne sau ouă. În aceste condiții, organismul poate folosi proteinele din ovăz pentru formarea și întărirea musculaturii. În același timp, grație unor compuși care se găsesc din belșug în această cereală, ovăzul favorizează regenerarea organismului, precum și producerea și dezvoltarea de țesuturi noi. De pildă, boabele de ovăz conțin aminoacizi esențiali care contribuie la reducerea colesterolului „rău” și stimulează producerea de lecitină la nivelul ficatului, fiind astfel de folos la eliminarea metalelor grele din organism.

Scade riscul de cancer de sân

Ovăzul conține și foarte multe fibre, în special tărâțele, care ajută la reglarea tranzitului intestinal. De pildă, un pahar cu apă cu o linguriță cu fulgi de ovăz ajută la combaterea refluxului acid și a arsurilor la stomac. Grație acestor proprietăți, ovăzul constituie un remediu eficient împotriva consti- pației, ajutând, de asemenea, la reducerea acidului biliar, prin diminuarea acțiunii sale toxice. Dat fiind aportul de fibre, ovăzul este și o opțiune excelentă pentru persoanele aflate la dietă, întrucât prelungește sațietatea. În același timp, fibrele din ovăz curăță depozitele de grăsime acumulată pe pereții arterelor. Potrivit literaturii de specialitate, ca toate cerealele, ovăzul conține fitochimicale care ajută la prevenirea cancerului, reducând riscul dezvoltării hormonilor asociați cu tumorile la sân.

Ovăzul este un ingredient prezent în multe produse cosmetice, grație proprietăților sale de combatere a diverselor boli, infecții și iritații ale pielii

Terci englezesc

773 9 2Ingrediente: 250 ml lapte, 3 linguri cu fulgi de ovăz, 1 bețișor de scorțișoară, bucăți de fructe proaspete, 1 linguriță cu miere.

Mod de preparare: se fierbe laptele, se pun ovăzul și scorțișoara, se menține pe flacără cinci minute, amestecând ocazional. Se dă la o parte, se lasă la răcorit, apoi se servește terciul, ornat cu bucăți de fructe și eventual îndulcit cu o linguriță cu miere.