Main menu

header

de Ana Trifan

Cele mai multe dintre femei se confruntă, din diverse motive, cu probleme menstruale, fie că este vorba despre chinuitoarele dureri, fie despre amenoree ş.a.m.d. Dacă vă este teamă de dezechilibrele şi de efectele secundare ce vin odată cu tratamentele alopate, iată că natura are soluţii şi pentru dumneavoastră. Vă vom prezenta câteva plante ce vă vor ajuta să scăpaţi de dereglările menstruale.

Pătrunjelul combate dismenoreea
Pătrunjelul, unul dintre cele mai cunoscute zarzavaturi, consumat deseori în salate şi în preparate culinare, este un tonic general, un antioxidant şi un purificator al organismului. Prin compoziţia sa, banalul zarzavat creşte imunitatea, are proprietăţi antitumorale şi antialergice. În plus, este de neîntrecut în lupta cu disfuncţiile menstruale. Pătrunjelul, datorită apiolului pe care îl conţine, ajută la creşterea fluxului menstrual, la regularizarea ciclului şi la reducerea durerilor asociate cu menstrele neregulate. În acest scop se bea cu regularitate suc de pătrunjel simplu sau combinat cu suc de sfeclă sau cu suc de morcov şi de castravete. Cantitatea recomandată este de 75 ml pentru fiecare dintre cele patru tipuri de suc.

Băi locale cu seminţe de susan
Ghimbirul vine şi el în ajutorul femeilor care au menstruaţie dureroasă şi abundentă. Iată ce trebuie să faceţi: tăiaţi în bucăţele un rizom proaspăt de ghimbir şi fierbeţi-le în 250 ml de apă pentru câteva minute. Infuzia, îndulcită cu zahăr, se bea de trei ori pe zi, după mase, ca medicament de îmbunătăţire a situaţiei descrise mai sus. Seminţele de susan pot fi şi ele folosite în tratarea problemelor menstruale. Jumătate de linguriţă cu pudră de seminţe de susan, luată cu apă călduţă, acţioneză excelent în reducerea durerilor cauzate de spasmele menstruale la fetele tinere, anemice. Folosirea regulată, cu două zile înainte de venirea menstruaţiei, ajută la diminuarea debitului de sânge. Băile locale cu seminţe de susan măcinate sunt indicate pe parcursul acestui tratament.

Coriandrul vă scapă de menoragii
Gălbenelele sunt utile în uşurarea durerilor şi facilitarea fluxului menstrual. Tratamentul constă în administrarea de două ori pe zi a unei căni (o linguriţă cu plantă la 250 ml de apă) cu infuzie de gălbenele.
Seminţele de coriandru sunt foarte bune în tratarea menstruaţiei excesive (menoragii). Şase grame de seminţe se fierb în jumătate de litru de apă. Decoctul trebuie luat de pe foc când apa a ajuns la jumătate. Se poate adăuga zahăr pentru îndulcire, iar bolnava trebuie să-l bea cât timp este cald.

Fumatul trebuie abandonat definitiv, întrucât agravează problemele menstruale de orice fel

Cânepa reglează ciclul

Cânepa poate fi folosită cu succes în problemele de întârziere a menstruaţiei. Cinci vârfuri mari de cânepă trebuie fierte în jumătate de litru de apă, până când apa se reduce la jumătate. Decoctul se filtrează şi se bea vreme de două-trei seri înainte de a merge la culcare.