Main menu

header

771 7 1de Călin Popa şi Nicoleta Gheorghe

Una dintre plantele medicinale cu o arie uimitor de extinsă de acțiune vine din negura timpului pentru a trata un mare număr de afecțiuni ale omului modern.

Reglează menstruația

Specia de verbină utilizată în scopuri terapeutice este documentată încă din secolul al XVIII-lea, în care era menționat efectul său de combatere a pietrelor la rinichi. Proprietăţile vindecătoare ale acestei plante sunt date de multiplele substanţe active din flori şi frunze, lăstari şi tulpină. Verbina conţine saponozide, substanţe amare, taninuri, mucilagii, betacaroten, acid ursolic. Extrac- tele obţinute din frunze şi flori au proprietăţi tonice, antibacteriene, astringente, antispasmodice, stimulante, sedative. În aceste condiții, planta a fost folosită de-a lungul timpului pentru reglarea menstruaţiei, tratarea simptomelor menopauzei şi pentru stimularea lactaţiei. Totodată, un studiu de dată re- centă, derulat în China, a relevat capacitatea verbinei de a inhiba extinderea cancerului colorectal.

Cicatrizează plăgile

Verbina este un tratament excelent în cazuri de migrene, hepatită și icter. Se administrează infuzia combinată de verbină, preparată astfel: se pun la macerat, în 500 ml apă, trei-patru linguri cu plantă mărunţită. După opt ore se filtrează, extractul obţinut se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe în alţi 500 ml apă, timp de cinci minute, după care se lasă să se răcească şi se filtrează. Cele două lichide se amestecă și se consumă câte două-trei căni pe zi, timp de o lună. Totodată, grație proprietăților analgezice, verbina și-a perpetuat în timp renumele de plantă cu efect împotriva junghiurilor, gutei, durerilor de cap, de dinţi, nevralgiilor provocate de sciatică, durerilor reumatismale, dar și extern, pentru accelerarea vindecării echimozelor şi contuziilor. De asemenea, efectul calmant, antiinflamator, astringent şi cicatrizant face din verbină un bun remediu în cazul plăgilor, abceselor sau ulceraţiilor, ca și un aliat puternic în lupta cu răcelile şi gripa.

Leac pentru crampe abdominale

Potrivit specialiștilor în fitoterapie, verbina reduce hipertensiunea arterială. Pentru tratarea acestei afecțiuni se poate administra planta sub formă de infuzie, obținută din o linguriţă cu verbină mărunțită peste care se toarnă 250 ml apă clocotită. Ceaiul are efecte antispastice digestive şi calmante puternice, datorită cărora este recomandată și ca remediu pentru crampe abdominale, enterită, colită. În același timp, verbina are un renume bine consolidat pe direcția combaterii stresului, insomniei şi depresiei, notează verywellhealth.com. Împotriva afecțiunilor de acest tip se poate recurge la tinctura de verbină, obținută din 20 de linguri cu pulbere de plantă, peste care se toarnă 1/2 litru alcool alimentar de 50 de grade. Amestecul se acoperă ermetic şi se lasă la macerat timp de două săptămâni, într-un loc călduros. După acest răstimp se filtrează, iar tinctura rezultată se pune în sticluţe mici, închise la culoare.

Un studiu de dată recentă a evidențiat potențialul verbinei de a reprezenta o alternativă la rezistența la antibiotice