Main menu

header

771 8 1de Călin Popa şi Carmen Bădulescu

Una dintre plantele cu proprietăți rare ale medicinei tradiționale, socul negru, oferă efecte terapeutice prin toate părțile sale componente - flori, fructe, frunze, scoarţă, rădăcini. Orice tufă de soc negru este o adevărată farmacie, care se poate adresa unui mare număr de afecțiuni.

Combate sinuzita

Socul negru este des întâlnit. Florile sale sunt renumite pentru proprietăţi sudorifice, diuretice, laxative, febrifuge, antiinflamatoare, dezinfectante. În aceste condiții, ceaiul din flori de soc negru provoacă o transpiraţie abundentă, ajutând la scăderea temperaturii și fiind astfel recomandat contra tusei, în afecţiunile aparatului respirator - răceală, gripă, bronşită, sinuzită. Pulberea din flori uscate de soc negru se obţine prin măcinarea florilor uscate cu maşina de măcinat cafea. Depozitarea pulberii se face în borcane de sticlă închise ermetic, în locuri întunecoase şi reci, pe o perioadă de maximum două săptămâni. În cazuri de infecție gripală, se administrează patru doze a câte trei-cinci grame zilnic, cu efect de amplificare rapidă a răspunsului sistemului imunitar la agresiunea virusurilor, de combatere a inflamaţiei mucoaselor, de reducere a durerilor de cap şi a celor musculare și de amplificare a tonusului psihic. Momentul optim pentru administrarea pulberii este debutul infecţiei, când apar primele simptome (usturime în gât, senzaţie de iritaţie nazală, uşoare dureri de cap).

Stimulează activitatea rinichilor

Prin diureza pe care o produce, ceaiul din flori de soc negru se recomandă în boli de rinichi şi de vezică urinară. Un litru de infuzie combinată de flori de soc negru, consumat zilnic, stimulează puternic activitatea rinichilor, măreşte diureza, amplifică imunitatea locală şi ajută la prevenirea formării nisipului şi a pietrelor la rinichi. Persoanele care se confruntă frecvent cu afecţiuni ca nefrita, pielonefrita sau cistita pot face de două ori pe an, la trecerile de la sezonul cald la sezonul rece şi viceversa, o cură de două săptămâni cu infuzie combinată de flori de soc negru. Preparatul se obține prin macerarea, timp de zece ore, a trei linguriţe cu flori de soc negru mărunţite, în 1/2 l apă, după care se filtrează. Lichidul rezultat se pune deoparte, iar planta rămasă se fierbe în 1/2 l apă, vreme de cinci minute. Se filtrează rece, apoi se amestecă cele două extracte, rezultând un litru de preparat. Această infuzie combinată este de ajutor și împotriva riscurilor generate de colesterol. Se administrează câte două-trei căni cu infuzie pe zi, în cure de patru săptămâni, cu două săptămâni de pauză. Tratamentul nu determină scăderea valorilor colesterolului, ci împiedică oxidarea sa în organism, proces care duce la apariţia depunerilor de pe artere.

Vindecă furunculele

Având proprietăţi laxative şi ajutând la eliminarea apei din ţesuturi, socul negru se foloseşte ca medicament natural în obezitate, precum și împotriva constipației, inclusiv cea de natură nervoasă. Florile de soc stimulează peristaltismul intestinal, fiind de ajutor mai ales persoanelor sedentare, cu probleme de digestie, având o eficienţă specială în cazuri de atonie digestivă. Extern, infuzia preparată din patru linguriţe cu flori de soc negru la 250 ml apă clocotită se întrebuinţează sub formă de băi sau cataplasme în furuncule, abcese, arsuri şi umflături. De asemenea, în cazuri de arsuri superficiale se dezinfectează zona afectată cu tinctură de flori de soc negru, apoi se pun comprese cu infuzie combinată de flori de plantă. Vindecarea va fi mult mai rapidă şi cicatricele vor fi mai reduse ca dimensiuni. Tinctura din flori de soc negru se prepară astfel: se pun într-un borcan cu filet 15 linguri cu pulbere de plantă, se adaugă 400 ml alcool alimentar de 50 de grade, se lasă la macerat două săptămâni, apoi se filtrează și se pune în sticluţe mici, închise la culoare. Sub formă de extract slab alcoolic, florile de soc negru au proprietăţi antinevralgice.

Recomandat în alăptare

Cura de lungă durată cu tinctură de fructe de soc negru are efecte notabile în cazul afecţiunilor endocrine care apar ca urmare a unor tratamente medicamentoase excesive. Se poate lua câte o lingură cu tinctură diluată în 1/2 pahar cu apă dimineaţa, pe stomacul gol, şi aceeaşi doză seara. La rândul lor, fructele acestei plante au în general aceleaşi proprietăţi medicinale ca şi florile. Se consideră că principala acţiune a acestora este cea sudorifică, în aceeaşi măsură având efecte favorabile în bolile eruptive, cum ar fi rujeola şi scarlatina, precum şi în nevralgii. Fructele de soc negru au şi o acţiune diuretică şi uşor laxativă, literatura de specialitate menționând în dreptul acestora și efectul de mărire a secreţiei lactate, fiind, așadar, recomandate în perioada de alăptare. Se poate recurge la un decoct preparat din o linguriţă cu fructe coapte, proaspete, care se dau în clocot împreună cu o cană cu apă, apoi boabele se strivesc şi se adaugă zahăr. Se pot bea două reprize pe zi. Preparatul se poate obține şi din fructe uscate. Se administrează în cure de două-trei săptămâni.

Reface tonusul vârstnicilor

Socul negru este renumit pentru acțiunea sa pe direcția unor afecțiuni de care suferă vârstnicii. Pentru normalizarea tensiunii arteriale, îmbunătăţirea memoriei, a digestiei şi creşterea capacităţii de concentrare se administrează, timp de o săptămână, câte 15 g flori de soc negru pe zi, sub formă de pulbere sau de infuzie combinată. Un alt rezultat ce se obţine în urma tratamentului cu flori de soc negru este redobândirea tonusului psihic, a unei stări de optimism şi de vioiciune. Efectele acestui tratament sunt vizibile după doar câteva zile. În același timp, împotriva reumatismului se fac cure cu soc negru, pe o perioadă de trei săptămâni, constând în administrarea a câte unui litru de infuzie combinată pe zi. Are efecte depurative, antiinflamatoare articulare şi ajută la combaterea proceselor degenerative. Totodată, acest tratament contribuie la eliminarea uraţilor din organism, fiind un ajutor preţios în cazuri de gută.

În medicina tradițională asiatică, socul negru este considerat o plantă care poate trezi conștiința și deschide chakrele

Ameliorează inflamaţiile gingivale

Persoanele care suferă de inflamaţii gingivale şi ale gâtului pot recurge la o soluție naturală din flori de soc negru, un decoct care se prepară prin fierberea, timp de cinci minute, a 50 g flori de plantă într-un litru de apă. Se lasă acoperit, să se răcească, și se folosește de patru-șase ori pe zi, mai ales după mese, sub formă de gargară. Totodată, uleiul de soc negru se recomandă pentru masaj relaxant. Acest ulei plin de proprietăți se obține din 15 linguri cu pulbere de flori de plantă puse într-un borcan, peste care se adaugă 500 ml ulei de măsline. Se lasă la macerat două săptămâni, în recipientul închis ermetic, după care se filtrează, iar lichidul rezultat se pune într-o sticlă închisă la culoare. În plus, studiile de specialitate arată o posibilă acţiune antimutagenă a uleiului de soc negru, care are efecte potențiale în prevenirea cancerului de piele, după expunerea excesivă la radiaţiile solare.